Categories: Ekonomija

“Srbiju čeka najsnažniji rast u 10 godina”

 

Beograd — Bruto domaći proizvod Srbije će u 2018. godini ubrzati na 4,0 odsto, što će biti najsnažniji rast u poslednjih 10 godina, procena je analitičara Adiko banke.

To će se, kako procenjuju, dogoditi zahvaljujući boljoj investicionoj klimi, uspešnijoj poljoprivrednoj sezoni i boljim prognozama u odnosu na prvobitna očekivanja za prvu polovinu godine. Na bržu privrednu ekspanziju, podsticajno će delovati rast potrošnje, direktne strane investicije i izgradnja puteva, smatraju analitičari te banke.

Kako navode u publikaciji “Kvartalni vodič kroz finansijske i tržišne trendove”, daljem rastu potrošnje doprineće povećanje stope zaposlenosti i porast plata, snažnije potrošačko kreditiranje, kao i veća budžetska potrošnja.

Kada je reč o inflaciji, očekuju da će ona do jeseni dostići 2,0 procenta, na temelju jačanja tržišta rada, većih cena robe široke potrošnje i snažnije domaće tražnje, koja je podržana fiskalnom ekspanzijom i razvojem privatnog sektora, ali da će stopa prosečne inflacije u 2018. godini biti niža i da će iznositi 1,8 odsto.

“Iako je rast evrozone usporio, ambijent ostaje podsticajan, pa uz povećanje tržišnog udela srpskih izvoznika i jači izvoz poljoprivrede, prognoze ukazuju na dvocifreni 10-procentni godišnji rast izvoza robe u drugoj polovini 2018, kao i u 2019.”, navodi se u publikaciji.

Ova bankarska grupa procenjuje da će dalji porast investicione tražnje, uvoza robe široke potrošnje i viših cena robe, dovesti do umerenog trgovinskog deficita u ovoj godini od približno 11 odsto BDP-a, ali da će rekordne doznake stranih radnika i smanjenje investicionog deficita donekle umanjiti deficit platnog bilansa na 5,5 odsto BDP-a.

Takođe prognoziraju da će, s obzirom na neizvestan spoljašnji uticaj, ublaženu baznu inflaciju u Srbiji i predvidivu normalizaciju monetarne politike FED-a i Evropske centralne banke, prvo povećanje referentne kamatne stope Narodne banke Srbije doći tek u prvom kvartalu 2020. godine (za 25 bazičnih poena).

Zahvaljujući stalnom porastu prihoda od poreza, u prvom polugodištu tekuće godine je zadržana fiskalna disciplina posle visokog budžetskog suficita od 1,2 odsto BDP-a u 2017., konstatuje se u izveštaju.

Ipak, analitičari Addiko banke procenjuju da će se budžetski suficit spustiti na 0,5 odsto BDP-a u 2018. godini usled ubrzanja rasta kapitalnih izdataka i povećanja plata i penzija.

Kada je reč o kreditnoj aktivnosti banaka u Srbiji, očekuju da će ona u ovoj godini zabeležiti rast od 8,0 procenata.

“Zahvaljujući čvrstoj fiskalnoj konsolidaciji, snažnijem rastu BDP-a, održivom primarnom višku i jačem dinaru, očekuje se dalje smanjenje javnog duga prema nivou od 57,5 odsto BDP-a, što otvara put za jačanje rejtinga zemlje”, zaključuje se u publikaciji Addiko banke.

 

IZVOR: TANJUG

Podeli

Galib Gicic

Recent Posts

Gaza: Od 7. okrobra 2023. godine ubijeno 34.622 Palestinaca

Najmanje 26 Palestinaca je ubijeno, a 51 je povrijeđen u izraelskim napadima u Pojasu Gaze…

11 hours ago

Obilježena godišnjica masovnog ubistva učenika beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar”

Godinu dana prošlo je od kako je učenik beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" K. K.…

12 hours ago

Traga se za pljačkašima kazina

Policija u Novom Pazaru traga za počiniocima koji su u novopazarskom naselju Selakovac iz jednog…

12 hours ago

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

1 day ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

2 days ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

2 days ago