Ljajić: Priština skinula barijere za uvoz nekih namirnica

Vlasti u Prištini su skinuli barijere za uvoz većeg broja poljoprivrednih proizvoda, koje su nedavno uvedene, ali očekujemo da u najkraćem mogućem roku budu skinute sve trgovinske barijere u razmeni robe u regionu CEFTA, rekao je ministar trgovine Rasim Ljajić.

On je u Beogradu razgovarao sa predstavnicima vlada Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore povodom odluke vlasti u Prištini da uvedu trgovinske barijere, odnosno carinu od 30 odsto, na uvoz sezonskog voća i povrća i kukuruza, čime se direktno krši regionalni sporazum o slobodnoj trgovini – CEFTA.

Pre tog sastanka, kako je novinarima rekao Ljajić, stigla je potvrda da je u Prištini odlučeno da se ukinu carine samo na određene proizvode, a da će, prema nezvaničnim informacijama, i dalje biti carinjen uvoz paprika, paradajza, grožđa, malina i kupina.

“U slučaju da Priština ne ukine sve trgovinske barijere svaka članica CEFTA će odlučiti koje recipročne mere će primeniti”, istakao je Ljajić.

Dodao je da niko “ne želi trgovinski rat koji nikome ništa dobro ne donosi”.

Ljajić je objasnio da se od prištinskih vlasti očekuje da u “paketu” ukinu i dodatne akciza na uvoz građevinskih blokova i brašna iz Srbije, zatim carina na mleko i mlečne proizvode iz Bosne, a piva iz Crne Gore.

Najavio je da će se formirati operativno telo koje će rešavati probleme u trgovini u regionu CEFTA u realnom vremenu dok se ne donese dodatni protokol 7 CEFTA sporazuma o efikasnom rešavanju sporova.

Odluka o carinama na sezonsko voće i povrće i kukuruz, prema rečima Ljajića, najviše šteti Kosovu gde se proizvodi oko deset odsto tih namirnica koje uvoze.

“Carinsko opterećenje na voće, povrće i kukuruz podiglo bi cene tih proizvoda na Kosovu pa bi najveću štetu imali potrošači”, rekao je Ljajić.

Dodao je da Srbija Kosovu prodaje kukuruz u vrednosti osam miliona evra godišnje i da bi, verovatno, uspela da nađe neko drugo tržište za tu robu, barijerama bi najviše bile pogođene Makedonija i Albanija, ali je Srbija želela da se solidariše sa tim zemljama.

“Odluka o carinama je suprotna ekonomskoj logici, želimo slobodan protok ljudi, robe i kapitala u zemljama CEFTA sporazuma”, rekao je Ljajić.

Priština je o odluku o povlačenju carina od 30 odsto na uvoz nekih namirnica, prema rečima Ljajića, verovatno donela i pod pritiskom najave o današnjem sastanku u Beogradu.

Sastanku u Beogradu prisustovali su i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupčo Nikolovski i šef Direktorata za multilateralnu i regionalnu ekonomsku saradnju Ministarstva ekonomije Crne Gore Goran Šćepanović. Šarović je pozvao privremene organe u Prištini da skinu carine i na proizvode koje uvoze iz te zemlje.

“Pozivamo ih da se vrate u okvire CEFTA sporazuma i ukinu carine, kako za voće i povrće i kukuruz tako i za mleko, a ako to ne učine BiH će razmotriti kontramere”, rekao je Šarović.

Podeli