DruštvoVesti

Hatidžu su ispratili bošnjački sinovi i braća

Nakon podne namaza, ispred Čaršijske džamije u Srebrenici klanjana je dženaza Hatidži Mehmedović. Dženazu je predvodio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. Na dženazu su došli brojni iz čitave Bosne I Hercegovine I regiona. Obraćajući im se, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić kazao je da je Hatidža bila hrabra, dostojanstvena žena, koja se borila za istinu i pravdu.

Dženazi Hatidže Mehmedović prisustvovale su delegacije grada Novog Pazara i Sandžačke demokratske partije.

’’Naša je obaveza da se sećamo Hatidže, da se sećamo Srebrenice i svih njenih žrtava’’poručio je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Delegacija iz Sandžaka, sa brojnim drugim, došla je u Sebrenicu da isprati majku svih šehida.

’’Nju, i sve majke koje su izgubile svoje najmilije, ima ko ispratiti’’, poručio je predsednik SDP-a Nihad Hasanović.

Bivši načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković kazao je u izjavi za Radio televiziju Novi Pazar da je u Hatidži imao oslonac i saborca, te da njenim odlaskom oseća nemerljiv gubitak.

Dženazi je prethodila komemoracija održana u Kulturnom centru Srebrenica. Hatidža Mehmedović ukopana je nakon što joj je klanjana još jedna dženaza u mestu Bektići u kojem je rođena 1952 godine.

Podsetimo, ona je na Kliničkom centru u Sarajevu preselila u nedelju, 22. Jula nakon nakon duge i teške bolesti.

Bila je predsednica Udruženja “Majke Srebrenice”. Tokom genocida u Srebrenici izgubila je dva sina Almira i Azmira, supruga Abdulaha, dva brata , te brojnu rodbinu. U Srebrenicu se vratila pre 15 godina, u porodičnu kuću u naselju Vidikovac.

Više od dve decenije ustrajavala je u borbi za istinu o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, te pravdi i kažnjavanju zločinaca.

 

Senada Kalić

 

Podeli