Društvo

Usvojeni zakoni o ljudskim ćelijama i tkivima i organima

 

Beograd — U Skupštini Srbije usvojeni Zakon o ljudskim ćelijama i tkivima i zakon o presađivanju organa.

Zakonom o ljudskimćelijama i tkivima su precizirane zdravstvene ustanove koje mogu podneti zahtev za obavljanje poslova u toj oblasti, uslovi koje banke ljudskih tkiva treba da ispunjavaju, kao i registar davalaca matičnih ćelija.

Jedna od novina tog zakona je pojednostavljenje postupka davanja pristanaka za primenu ljudskih tkiva uz izbegavanje nepotrebnih finansijskih troškova vodjenja registra.

Poslanici Skupštine Srbije takođe su usvojili Zakon o presađivanju organa, koji predviđa da su svi građani potencijalni donori organa, osim ukoliko se tome izričito ne usprotive obraćajući se Upravi za biomedicine.

Odredbe Zakona nalažu da građani koji ne žele da budu donori organa tokom života moraju pismeno ili usmeno da se izjasne o tome obraćajući se Upravi za biomedicinu, koja će biti osnovan u Beogradu, kao organ koji će biti u sastavu ministarstva nadležnog za poslove zdravlja, za obavljanje stručnih poslova državne uprave i poslove inspekcijskog nadzora u oblasti presadjivanja.

Prema zakonskim odredbama, ljudski organi sa umrlog mogu se uzeti radi presađivanja ako se punoletan poslovno sposoban davalac pre smrti tome nije usmeno ili u pismenom obliku usprotivio, odnosno ako se tome u trenutku smrti nije izričito usprotivio roditelj, supružnik, vanbračni partner ili punoletno dete umrlog.

Usvojene su i izmene i dopune Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama koji predviđa osnivanje Centra za monitoring droga i zavisnosti od droga.

Cilj je da se prati stanje i predlažu mere, pošto je trenutno veliki problem jer ne postoji sistem za prikupljanje podataka o ponudi i potražnji droga u Srbiji. Izmene Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama se usklađuju sa propisima Evropske unije u procesu brže integracije i harmonizacije zakonodavnih sistema.

IZVOR: BETA, TANJUG

 

Podeli