Društvo

Elektronskim receptom do lijeka za manje od minut

Na elektronski recept, koji bi od 1. jula trebalo da se uvede u cijeloj Srbiji, propisano je više od 1,3 miliona terapija, a u Ministarstvu zdravlja kažu da će se papirni recepti postepeno povlačiti iz opticaja do kraja godine i da će od 2019. sva terapija ići na e-recept. Sada će uz eletronski recept zadržavanje pored pulta apoteke trajati manje od jedne minute.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, elektronskim receptom je  “pokriveno” 65-70 posto domova zdravlja i apoteka u Srbiji, odnosno ukupno 96 ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite Srbije.

Ova procedura će biti jednostavnija i brža za pacijente, izbranim ljekrima stvoriće se mogućnost da više vremena posvete pacijentu, a država će uštedeti na godišnjem nivou i do dva miliona eura.

Načelnica Apoteka Novi Pazar, Jasmina Nušević ističe da ovakva metoda daje odlične razultate, olakšava rad i uslugu pacijentima, ali da se kod ove usluge strogo  mora voditi računa o terminima propisivanja, odnosno preuzimanja lijekova.

“ Važno je da se napomene da je najvažniji datum propisivanja recepta, a ne preuzimanja lijeka u apoteci. Od datuma propisivanja se računa onih sedam dana prije termina , kada pacijent bez problema može da vidi svoju terapiju na portalu. U slučaju da se desi da pacijet propusti termin, terapija se sklanja sa portala , te im se naknadno zakazuje najbliži termin”- istakla je načelnica Apoteka Novi Pazar, Jasmina Nušević.

Uprkos jasnim pravilima, uposleni u apotekama će uvijek izlaziti u sustret pacijentima, a posebno su susretljivi prema pacijentima sa zahtjevnim terapijama.

Svaka izdata kutija se evidentira kroz elektronski informacioni sistem i prilikom izdavanja tog lijeka u apoteci, izabrani ljekar na računaru dobija informaciju da li je pacijent dobio lijek, a na taj način može da kontroliše korišćenje izdate terapije.

U Ministarstvu zdravlja podsjećaju da se terapija za hronične bolesti piše za šest mjeseci, što je jedna od velikih prednosti novog načina izdavanja medikamenata, jer nema odlaska kod izabranog ljekara po recepte svakog mjeseca.

 

I.Hodžić

 

 

 

 

 

Podeli