Ugljanin u Bujanovcu priznao Kosovo

“Bošnjačko nacionalno vijeće daje punu podršku političkoj deklaraciji i zahtjevima Skupštine albanskih odbornika Preševske doline, od 14. jula 2018. godine”- rekao je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin i potvrdio navode brojnih medija da je pozvao ministra spoljnih poslova i zamjenika premijera Kosova Bedžeta Pacolija da poseti Sandžak i BNV.

Ugljanin je tokom posete Bujanovcu nekoliko puta potvrdio da priznaje Kosovo kao samostalnu državu.

“Bošnjačko nacionalno vijeće podržava sve zahtjeve i Deklaraciju koju su nedavno izglasali odbornici u sve tri opshtine Preševske doline. BNV će uskoro izaći sa sličnim zahtjevima” – rekao je Ugljanin nakon sastanka sa predstavnicima Albanskog nacionalnog savjeta u Bujanovcu. On je rekao da će BNV zajedno sa Albanskim nacionalnim vijećem podržati zahtjeve u Deklaraciji i njih iznijeti pred Vladu Srbije, Evropsku uniju i Vladu Kosova.

On je istakao da su na sastanku razmatrani i pravni okviri istakavši da je aktuelni  Akcioni plan za manjine nelegitiman jer nije sproveden uz, kako je rekao, inkluzivni proces i kojem je, kako je rekao, upućen veliki broj prigovora od strane predstavnika brojnih nacionalnih savjeta, rekao je Ugljanin.

Delegacija BNV posjetila je i predsjednika opštine Bujanovac Šaipa Kamberija i sastala se sa predsednikom Skupštine opštine Bujanovac, Adnanom Salihuom. Na sastancima je takodje bilo riječi o nedavnoj Deklaraciji albanskih odbornika i aktuelnim pravima nacionalnih manjina.

A.Š.

 

Podeli