DruštvoVesti

Penali za raskid ugovora biće i zakonom zabranjeni

Želimo da ove izmene unesemo i u novi zakon koji je Vlada već usvojila kako ne bismo više ostavljali prostor za različita tumačenja – istakao je Rasim Ljajić, ministar trgovine.

Zakonom o elektronskim komunikacijama, koji bi u septembru trebao da se nađe u skupštini, mobilnim i kablovskim operaterima kao i internet provajderima biće zabranjeno da korisnicima naplaćuju penale za prevremeni raskid ugovora, izjavio je za „Politiku” Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kako je naš list već objavio, u poslednjoj godini ovo ministarstvo izdalo je više obavezujućih rešenja protiv telekomunikacionih kompanija i naložilo im da promene dugogodišnju praksu koja je korisnike dovodila u nepovoljan položaj.

– Ovim uvodimo evropsku praksu koja ne prepoznaje naplaćivanje naknada za prevremeni raskid ugovora. Želimo da ove izmene unesemo i u novi zakon koji je vlada već usvojila kako ne bismo više ostavljali prostor za različita tumačenja – istakao je Ljajić.

Iako kako saznajemo već postoje pritisci operatera, u ministarstvu tvrde će ostati dosledni u nameri da korisnici budu više zaštićeni u ovoj oblasti.

Šta tačno ovo rešenje znači za potrošače? Dosadašnja praksa bila je vrlo nepovoljna za korisnike. Recimo, ukoliko je sa operaterom potpisao ugovor na 24 meseca, a zbog slabog kvaliteta usluge ili iz nekog drugog razloga želi da raskine ugovor posle pet meseci, bio je u obavezi da u celosti isplati preostalih 19 meseci kao da je uslugu i koristio.

Izvor: Politika

Podeli