Društvo

Šta je potrebno za putovanje automobilom u inostranstvo

Ako ovoga leta putujete u inostranstvo automobilom pored vozačke dozvole trebaće vam i druga dokumenta. Za neiskusnije vozače neophodno je upoznavanje sa rutom i pravljenje plana putovanja. Važno je upoznati se i sa propisima i zaprećenim kaznama u zemlji u koju putujete.

Većina zemalja kroz koje naše turiste vodi put priznaje našu novu vozačku, biometrijsku dozvolu, ali neke evropske, poput Nemačke, Italije, Francuske i Španije, ipak traže međunarodnu vozačku dozvolu, koja se izdaje na osnovu Međunarodne konvencije o saobraćaju na putevima.

Zemlje koje zahtevaju da imate „zeleni karton“ su Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Turska, Izrael, Iran, Makedonija, Albanija, BiH, Tunis i Maroko.

Kazne za iste saobraćajne prekršaje razlikuju se od zemlje do zemlje ali računajte na to da su znatno više nego kod nas. Kako se ponašati kada nas zaustavi saobraćajna policija.

„Treba zadržati mir, otvoriti prozor automobila do pola, sa rukama na volanu. Nemojte izlaziti iz vozila dok se to od vas ne zatraži. Policija je tu da kontroliše ali i da radi u cilju naše bezbednosti u saobraćaju“, kaže Vedad Prušević, predavač teorijske nastave u više auto-škola.

Za učinjene prekršaje u saobraćaju kazne se obično ne naplaćuju na licu mesta već je neophodno da to uradite u banci ili pošti. Kod lakših saobraćajnih nezgoda popunjava se Evropski izveštaj, a kod svih situacija u kojima niste sigurni šta da radite pozovite policiju.

 

Podeli