Categories: Društvo

Saradnja u interesu pacijenata

“Razvijanje organizacionih sposobnosti,uvođenje novog sistema finansiranja, koje podrazumeva da će se zdravstvene institucije finansirati onoliko koliko usluga budu obavljali, bolja komunikacija i unapređenje saradnje” ,samo su neke od tema o kojima su danas razgovarali lekari iz Novog Pazara i Kragujevca. Gosti su se upoznali sa radom novopazrske Opšte bolnice, ali i izrazili zadovoljstvo što će moći da pomognu svojim kolegama sa kojima su kako je istaknuto već imali dobru saradnju.

Novi metod vođenja zdravstevne zaštite uskoro i u Novom Pazaru 

Lekari iz Kragujevca danas su posetili novopazarsku Opštu bolnicu i upoznali se svojim kolegama u Novom Pazaru, kako bi  se postigla brža i bolja komunikacija, a sve u cilju da se poboljša kvalitet zdavstvene usluge prema pacijentima koji se upućuju u Kragujevac. Direktor Opšte bolnice dr Meho Mahmutović kaže da je značajno da pacijenti znaju gde i kod koga idu i ocenio da je Urgentni centar u Kragujevcu jedna ozbiljna instutucija. Pomoć kolega iz Kragujevca Mahmutović očekuje i u pokretanju sistema, koji se naziva  Dijagnostički srodne grupe (DSG),  a čije uvođenje će od nove godine biti obavezno. Dvojica direktora složili su se da je saradnja Opšte bolnice u Novom Pazaru i KC Kragujevac na visokom nivou, te očekuju da će se nakon ovakvih poseta ona unaprediti.

“Mi očekujemo pomoć od kolega iz Kragujevca u pokretanju tog novog sistema finansiranja, jer od sledeće godine finansiranje od strane republičkog fonda za zadravstvo pretvara se  u finansiranje  na osnovu uslugama koje se ostvaruju u bolnicama. Neće se više odvajati sredstva za plate, energente za opremu jednostavno će oni koji budu znali da rade imaće i sredstva, a oni koji ne budu znali da rade imaće veliki problem. S obzirom na to da znamo u kakvim je problemima naša bolnica bila mi nemamo vremena da se prilagodimo tome i moraćemo maksimalno da iskoristimo sve prijatelje u zemlji da stane na noge da bi  funkcionisala na pravi način”, kazao je Mahmutović.

Profesor dr Predrag Sazdanović kaže da je ovaj novi sistem finansiranja u Kragujevcu već usavršen te da će rado pomoći kolegama u Novom Pazaru da i oni razviju  te organizacione sposobnosti.

“Taj sistem Dijagnostički srodnih grupa je kod nas u potpunosti implentiran. Nama je potrebno bilo dve godine. Mi smo uvideli sve te nedostatke koje je sistem imao i vrlo smo voljni da naše znanje i iskustvo prensemo i upotrebimo u Novom Pazaru, kako bi što pre dobio taj novi moderni sistem vođenja zdravstvene zaštite. Naši specijalisti su tu već gostujući doktori, a sve što treba da pomognemo Klinički centar Kragujevac je na raspolaganju”, dodao je Sazdanović.

Gosti su istakli da su medoicinskom osoblju u Kragujevcu  svi  pacijenti dragi i bliski i izrazili zadovoljstvo što će moći da svoje znanje prenesu kolegama u Novom Pazaru.  Ocenjeno je i da je novo rukovodstvo Opšte bolnice  do sada brojnim aktivnostima pokazalo ozbiljan pristup svim mogućim aspektima zdravstvene zaštite.

Podeli

Sajma Drazanin

Recent Posts

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

7 hours ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

20 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

20 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

20 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

1 day ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

1 day ago