REVOLUCIJA: Snimljen prvi rendgen u boji

Naučnici Novog Zelanda snimili su prvi trodimenzionalni rendgen u boji ljudskog bića, uz pomoć tehnike za koju se smatra da će poboljšati polje medicinske dijagnostike, saopšteno je iz evropske laboratorije CERN koja je doprinela razvoju tehnologije. Nova naprava, zasnovana na tradicionalnom crno-belom rendgenu, uključuje tehnologiju praćenja čestica razvijenu za CERN-ov Veliki hadronski sudarač, kojim je 2012. otkrivena Higsova čestica.

“Ovaj tehnika snimanja rendgena u boji može proizvesti jasniju i precizniju sliku i pomoći lekarima da daju tačnije dijagnoze”, saopšteno je iz CERN-a.

Tehnologija – nazvana Medipiks, radi kao kamera koja detektuje i broji pojedinačne subatomske čestice dok se one sudaraju sa pikselima dok je kapak otvoren, što omogućava slike visoke rezolucije i kontrasta. Prema CERN-u, ovakve slike veoma jasno pokazuju razliku između kostiju, mišića i hrskavice, ali i poziciju i veličinu tumora, radi primera.

Tehnologiju je na tržište izbacila novozelandska kompanija “MARS bioimidžing”, koja ju je razvila uz saradnju sa univerzitetima Otago i Kanterburi, preneo je portal Stlucianewsonline.com.

 

Izvor. BLIC

Podeli