Društvo

Berba malina pri kraju

Donacijama Turske razvojne agencije TIKA,  poljoprivrednici koji se bave uzgojem maline , sa pravom se mogu nazvati uspješnim malinarima. Na našem području, ukupan broj sadnica ove voćke je 500 000, a prinosi su, zbog obilnih padavina nešto manji nego prethodnih godina.

Na našem području, Turska razvojna agnecija TIKA 2015. godine, dodijelila je  90 000 sadnica za 56 proizvođača maline sorte vilamet, dok je sljedeće 2016. godine donirano 76 sadnica za 46 poljoprivrednih proizvođača.

Malinar, Avdija Dolavac, kaže da nikad nije ni pomislio da će se jednog dana baviti proizvodnjom malina, ali ističe da je posao veoma unosan i plodonosan. Takođe, ističe i dobru saradnju sa Međuopštinskom unijom poljoprivrednih udruženja i Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom.

Zvanično, na našem području, registrovana su 102 malinara. Od 500 000 zasađenih sadnica , 166 000 je donirala TIKA, dok je ostatak sadnica zasađen interesovanjem i agažovanjem prijepoljskih proizvođača.

Sadnice malina donirala je TIKA u saradnji sa  Međuopštinskom unija poljoprivrednih udruženja i Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom Novi Pazar.

 

I. Hodžić

https://youtu.be/rI2XxjwVyDs

 

 

 

Podeli