DruštvoVesti

Bačevac: Zakonom o transplataciji društvo pokazuje najviši stepen humanosti

Na današnjoj sednici Republičkog parlamenta počela je rasprava o tri zakona iz oblasti medicine. Glavne novine koje donose novi predlozi zakona o presađivanju ljudskih organa kao i predlog zakona o ljudskim ćelijama i tkivima, je uvođenje instituta pretpostavljene saglasnosti, kojim svi građani Srbije postaju davaoci, ukoliko se neopredele drugačije.

Narodni poslanik SDP-a Dr Muamer Bačevac istakao je da dosadašnji zakon o transplantaciji imao potpuno pogrešan pristup neuvažavajući mentalitet i sklonosti našeg stanovništva. Podaci o broju donora  u našoj zemlji pokazuju da je Srbija na poslednjem mestu u Evropi. Broj donora kod nas, na million stanovnika,  trenutno je pet, dok se u nekim zemljama okruženja i članicama EU kreće od 30 do 35.

“Ako znamo da oko 2000 ljudi trenutno u Srbiji čeka transplantaciju i da svake godin eumre 30 bolesnih čekajući na presađivanje organa, jasna je neophodnost i hitnost usvajanja ovog zakona.  Donošenje ovih zakona je je signal da je naše društvo spremno da pokaže najviši stepen humanosti, altruizma i solidarnosti i da država insistira na osnaživanju institute darivanja organa što je nekada jedina i spasonosna terapijska opcija” ,  istakao je dr Bačevac.

Pred poslanicima je i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o psihoaktivnim supstancama, kojim se uvodi Centar za monitoring droga kojim će se obezbediti sagledavanje situacije u oblasti ponude i potražnje psihoaktivnih supstanci.  Na osnovu analize stanja doneće se i mere i program koji će unaprediti program prevencije, lečenja i rehabilitacije zavisnika od psihoaktivnih supstanci. Dr Bačevac je pohvalio ovaj zakonski predlog i najavio da će ga poslanici SDP  zdušno podržati u želji da se ova anomalija iskoreni.

Podeli