U Sandžaku obeležavanje godišnjice neuspelog puča u Turskoj

Ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič najavio je da će se u Srbiji različitim manifestacijama u četiri grada obeležiti druga godišnjica neuspelog državnog udara u toj zemlji, koji se dogodio u noći između 15. i 16. jula 2016. godine.

U Novom Sadu 12. jula svi zainteresovani moći će da pogledaju izložbu fotografija “15. jul, Dan demokratije i nacionalnog jedinstva”, na kojima su zabeleženi događaji iz te dramatične noći.

U Sjenici, 13. jula, biće posađeno drveće u spomen na “šehide (heroje) 15. jula”, u Novom Pazaru istog dana biće održana komemoracija u saradnji sa Kulturnim centrom Novi Pazar i Bošnjačkim nacionalnim vijećem, dok će 14. jula u Beogradu biti održana dečija trka na Kalemegdanu pod sloganom “Pedale se vrte za prijateljstvo i demokratiju”.

Bilgič je na konferenciji za novinare rekao da je pre dve godine “turski narod osujetio pokušaj državnog udara od strane članova terorističke organizacije Fetulaha Gulena, koji su bili infiltrirani u oružane snage i druge javne ustanove”.

“Turski narod je bio jedinstven i sa velikom hrabrošću se suprotstavio pučistima. Narod je stao ispred tenkova, kao živi štit, da bi sprečio zauzimanje javnih ustanova. Turski narod je te noći stavio do znanja da neće dozvoliti nedemokratske intervencije”, rekao je Bilgič.

Govoreći o borbi protiv organizacije FETO u Turskoj, ambasador je naveo da se u poslednje vreme uvećava procenat oficira – članova FETO-a, koji u svojim svedočenjima priznaju i time dokazuju da je pokušaj državnog udara 15. jula sproveden na osnovu instrukcija prenetih od strane civilnih elemenata FETO-a.

“Pokazalo se da se čak ni posle 15. jula FETO nije odustao od cilja da se infiltrira u institucije od kritične važnosti. Međutim, rad naših bezbednosnih i obaveštajnih jedinica je učinio neefikasnim nove pokušaje organizacije”, istakao je Bilgič i dodao da je sprovedena operacija protiv 4.000 lica iz civilne strukture.

Navodeći da je većina prikrivenih FETO članova unutar oružanih snaga u Turskoj uhvaćena, Bilgič je istakao da je veći procenat FETO očišćen iz državnih institucija.

Zahvaljujući Srbiji na tome što je, kako kaže, odmah nakon državnog udara stala uz turski narod i demokratiju, Bilgič je ukazao da je nakon pokušaja puča i inostrana javnost počela da shvata da FETO nije društveni pokret koji se bavi obrazovanjem i humanitarnim radom.

“FETO je, kako za Tursku, tako i za treće zemlje u kojima operiše, element pretnje i opasnosti. U svim zemljama gde postoji, FETO koristi istu strategiju – koristi škole kao osovinu za jačanje svoje ekonomske i političke moći i preko njih sprovodi ilegalne aktivnosti”, naglasio je Bilgič.

Naveo je da je u 30 država zatvoreno na stotine FETO škola tako što su ili stavljene pod kontrolu države ili prebačene pod okrilje fondacije “Marif Vakuf” i da, izuzev “čarter” škola u SAD kojima upravlja FETO, polovina škola je spašena kontrole te organizacije.

“U protekle dve godine FETO administratori su iz raznih zemalja deportovani u našu zemlju”, naglasio je Bilgič.

Pokušaj državnog udara u Turskoj desio se 15. i 16. jula 2016. godine, a državni udar je pokušao da izvede pobunjeni deo turske vojske koji je bio protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

U sukobima između pučista i vojske odane vlastima u Turskoj, prema rečima ambasadora, poginulo je 290 ljudi, a više od 2.000 je povređeno.

Tanjug

Podeli