PolitikaVesti

Murić: Negiranjem genocida Srbi štete sami sebi

Predsednik Stranke za Sandžak Fevzija Murić kazao je, gostujući u Dnevniku RTV Novi Pazar, da Srebrenica predstavlja najveći zločin u novijoj istoriji, te da je Međunarodni sud pravde o njemu dao završnu reč 2007. godine kvalifikujući ga kao ratni zločin. Srbija, prema njegovim rečima ima svoju odgovornost zbog nečinjena i zato što nije sprečila zločin.

Presuda, međutim, ne treba da bude kamen spoticanja, ističe Murić već novi početak za normalne ljude i normalne države.

”Nadam se da će u narednom periodu svest kod ljudi u Srbiji i zvanične vlasti ali i kod javnosti da funkcioniše po drugom principu,  a ne da se od osuđenih ratnih zločinaca prave heroji, da se promovišu, da im se daje prostor i u medijima i u nekim drugim institucijama jer to neće moći da dovede do brzog pomirenja, a pre svega deleko od toga da se sagleda istina” kazao je Murić.

U Srebrenici, zaštićenoj zoni, nedvosmisleno se desio zločin nad civilima koji su se tu sabrali iz cele severo-istočne Bosne gde je imalo najviše žena, dece i staraca.

Srbija je u dva navrata pokušala da napravi iskorak, najpre Tadić 2005. a potom i Vučić 2016. godine, ali to još uvek nije dalo rezultate, objašnjava Murić.

On je kazao da javnost još uvek živi u začaranom krugu, te da oni koji su počinili zločine još uvek imaju veliki uticaj na druge.

Sa predsednikom Stranke za Sandžak razgovarala je urednica informativnog programa Senada Kalić.

Podeli