DruštvoVesti

Mogherini i Hahn: Srebrenica podsjeća na jedan od najmračnijih momenata čovječanstva

SARAJEVO (AA) – Delegacija Evropske unije u BiH povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici objavila je izjavu visoke predstavnice i potpredsjednice Federice Mogherini i komesara Johannesa Hahna, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Danas obilježavamo 23. godišnjicu genocida u Srebrenici. Dok se neke od žrtava još uvijek ukopavaju, želimo iskazati saučešće preživjelima, porodicama i prijateljima onih koji su stradali i izgubili svoje živote. Ova komemoracija podsjeća nas na jedan od najmračnijih momenata čovječanstva i moderne evropske istorije, kao i na našu obavezu da spriječimo da se takav zločin ikada više ponovi”, navedeno je u izjavi.

Dalje u tekstu stoji:

“Dok se prisjećamo, imamo odgovornost izgraditi bolju budućnost za generacije koje dolaze, budućnost zasnovanu na pomirenju, izbjegavajući djela i retoriku koja vode ka podjelama. Naši partneri u regiji nedavno su pokazali da je moguće ostvariti zajedničko razumijevanje i dobre susjedske odnose. Kolektivno poštovanje, priznavanje i sjećanje mogu pomoći u izgradnji bolje budućnosti za sve.”

Na kraju se ističe da će Evropska unija nastaviti podržavati građane Bosne i Hercegovine u prevazilaženju ostavštine prošlosti i napredovanju zemlje na njenom evropskom putu.

Anadolu Agency

Podeli