Društvo

Biševac: Ulaganje u obrazovanje put do uspeha

„Unapređenje obrazovnog sistema i stvaranje boljih uslova za pohađanje nastave neki su od prioriteta novopazarske lokalne vlasti“, rekao je  gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac , koji je sa saradnicima obišao radove na dogradnji novih učionica u OŠ „Vuk Karadžić“. Delegacija grada obišla je i školu Bratstvo, gde je prethodno finansirala relizaciju pilot projekta za uvođenje elektronskog dnevnika.

Prema rečima direktora OŠ „Vuk Karadžić“, Zenuna Mučića bez novih učionica  izvođenje nastave naredne školske godine ne bi bilo moguće zbog velikog priliva đaka. Radiće se i dalje u tri smene, ali će se omogućiti normalno funkcionisanje škole.

„Jedna smo od najvećih škola u Srbiji po broju učenika. Sa postojećim prostorinim kapacitetima nije bilo moguće početi školsku godinu. Uradili smo projekat dogradnje novih učionica i uz pomoć gradonačelnika, koji se posebno zalagao počeli smo sa realizacijom“, rekao je Mučić.

Veći gradski budžet za obrazovanje, ulaganje u prostorne kapacitete samo su neki od dokaza da je obrazovanje prioritet lokalne vlasti rekao je gradonačelnik Nihat biševac. On je prilikom obilaska početka radova na dogradnji OŠ Vuk Karadžić najavio i da će se tražiti lokacija za izgradnju novog objekta, kako bi se problem sa velikim brojem đaka u ovom delu grada rešio.

„Dogradnja novih učionica, samo će ublažiti, ali ne i rešiti problem. Tražimo lokaciju za izgradnju nove škole u ovom naselju, kako bi se rasteretila ova škola, koja broji oko 1950 đaka. U budžetu za ovu godinu izdvojili smo 100 miliona više što ukopno iznosi 123.000.000 dinara za unepređenje obrazovanja, koje nam je važno“, rekao je Biševac.

Vrednost radova je oko 12 miliona dinara. Izvođači kažu da će sve biti gotovo do 1. septembra.

„Daćemo sve od sebe da se rok od 40 radnih dana ispoštuje, da će do 1.septembra učenici dobiti nove prostorije. Nadam se da će svi biti zadovoljni“, rekao je ispred izvođača radova inženjer građevine Irfan Papić.

Lokalna samouprava kupovinom potrebne opreme podržala je i realizaciju pilot projekta uvođenja elektronskog dnevnika u OŠ „Bratstvo“.  Direktor Dejan Kulundžić kaže da će se tokom leta adaptirati učionice, gde je to potrebno, ali sanirati krov koji prokišnjava.

“Grad Novi Pazar je pomogao da Bratstvo bude jedna od 60 pilot škola u Srbiji, koja koristi elektronske dnevnike. Lokalna samouprava pomogla nam je da kupimo 50 laptopova, koje imaju sve nastavnici. Tom tehnikom će nam biti omogućeno da sprovedemo i zakonsku obavezu da se za prvi i peti razred uvedu I elektronski udžbenici”, rekao je Kulundžić.

Biševac je najavio da će gradska uprava u narednom periodu podržati sve osnovne i srednje škole da prate trendove savremenog obrazovonog sistema.

bty
bty

 

Podeli