Categories: Društvo

Amerikanac je obišao sve zemlje bivše Jugoslavije, Novi Pazar mu “ukrao srce”

Amerikanac Met Majncer (29) živeo je u Srbiji devet meseci i preko programa razmene studenata radio kao nastavnik engleskog. Srbija za njega zato nije samo zemlja koju je posetio turistički, već zemlja iz koje je otišao pun utisaka i koju će uvek i svuda preporučiti.  Majncer je devet meseci živeo u Novom Pazaru, za koji kaže da mu je “ukrao srce” i najviše mu se svideo u Srbiji, zajedno sa Suboticom. On je radio u Novom Pazaru, ali stigao je da obiđe mnoga mesta i upozna ljude i našu tradiciju.

– Dok sam se spremao da dođem u Srbiju čitao sam mnogo o politici i istoriji. To mi je pomoglo da razumem stvari, ali se nije baš pokazalo korisnim u svakodnevnom životu. Kada smo pričali o istoriji, to mi je pomoglo da shvatim veliki broj perspektiva iz kojih građani Srbije gledaju na stvari – kaže Majncer.

On dodaje da pre dolaska nije bio siguran kako će ga ljudi prihvatiti pošto je Amerikanac, ali je na kraju imao osećaj da je svuda u Srbiji bio dobrodošao. Najjači utisak na njega ostavili su, kako kaže, srpska hrana i ljudi.

– Ćevapi i Karađorđeva šnicla su sjajni specijaliteti, ali i ima i lokalnih, kao što su mantije u Novom Pazaru. Svima ću pričati koliko je sjajna srpska kuhinja, ali i ljudi. Gde god da sam otišao, bili su spremni da se potrude i učine da se osetim počastvovanim – kaže sagovornik.

Kako kaže, ljudima oko sebe objasniće da je Srbije puna skrivenih dragulja. Iako su Crna Gora i Hrvatska, prema njegovim rečima, popularnije kao turističke destinacije, Srbija je puna lepših mesta. Pored Novog Pazara, najviše je oduševljen kanjonom Uvca i Suboticom.

– Pogled na reku koja meandrira sa vrha litica na Uvcu je jedan od najlepših prizora koje sam ikada video, dok je Subotica tako miran i lep grad – navodi Majncer.

On kaže i da bi bilo čudno ne pomenuti Beograd i gubljenje ulicama u prestonici, te čitanje u beogradskim kafićima, ali i šetnje pored Dunava u Zemunu.

Majncer je imao priliku da poseti i druge balkanske zemlje, a kako kaže, sigurno bi svima koje zna preporučio posetu Balkanu.

– Uspeo sam da odem u svaku zemlju bivše Jugoslavije. Voleo bio da sam u Srbiji živeo duže, pošto mi je omiljena. Svima bih preporučio put do Beograda, turu po Vojvodini, obilazak Novog Pazara, Kopaonika i Đavolje varoši – dodaje ovaj Amerikanac.

Porodica i prijatelji pitali su ga šta je najlepše na Balkanu, a on kaže da su to Sarajevo, Plitvička jezera i Kotorski zaliv. Naš sagovornik kaže da bi voleo da se vrati u Srbiju i da je već počeo da misli o načinu na koji će to učiniti, pošto je upisao još jedan stepen studija u Vašingtonu.

Majncer kaže da je pored velikih centra uživao u istraživanju gradova u kojima odseda manje turista. “Sombor je divan mali grad. Tamo sam proveo jedan opušten dan u uživanju u hrani i kafi pored kanala”, dodaje on.

Kako kaže, nekoliko puta je bio i kod kolege sa programa razmene u Nišu, a neko vreme je proveo u Kragujevcu gde je jeo Karađođrevu šniclu koju će uvek pamtiti.

izvor: Kurir

Podeli

Katarina Radovic

Recent Posts

Prioritet nove vlade je dalji rast privrede, prosečna zarada do kraja 2025. godine biće 1.000 evra

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je Srbija u periodu od 2018. do…

47 mins ago

Gaza: Od 7. okrobra 2023. godine ubijeno 34.622 Palestinaca

Najmanje 26 Palestinaca je ubijeno, a 51 je povrijeđen u izraelskim napadima u Pojasu Gaze…

18 hours ago

Obilježena godišnjica masovnog ubistva učenika beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar”

Godinu dana prošlo je od kako je učenik beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" K. K.…

18 hours ago

Traga se za pljačkašima kazina

Policija u Novom Pazaru traga za počiniocima koji su u novopazarskom naselju Selakovac iz jednog…

19 hours ago

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

2 days ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

2 days ago