Categories: DruštvoVesti

Pregrade Novi Pazar brane

Nevrijeme koje je u Srbiji predhodnih dana uzelo maha dovelo je do proglašenja vanredne situacije u preko 15 opština. Kiša koja je danima padala i u Novom Pazaru, te obilni kratkotrajni pljuskovi, na sreću nisu uticali na izlivanje pritoka Jošanice i Raške. Izgrađene antierozivne pregrade, odnosno mini brane, još jednom su potvrdile da su dobar mehanizam odbrane.

Primarni zadatak mini brana je da uspori nadolazeću bujicu, odnosno spriječi prvi poplavni talas, od kojeg bi mnogi Novopazarci pretrpeli veliku štetu. Pritoke Jošanice i Raške, naizgled potoci i pitome rečice stvarale su najveće probleme, nabujale bi tokom svakog jačeg pljuska, i za nekoliko minuta napravile veliku štetu. Izgradnjom trinaest mini brana, odnosno antierozivnih pregrada, građani čije su kuće izgrađene u blizini obala rijeka, više ne gledaju sa strepnjom u nebo prilikom prve kapi kiše.

“Brane su samo dio velikog projekta koji je podrazumijevao i pošumljavanje sliva Raške i Jošanice. Na Gradskoj upravi i na građanima je da i dalje sade šume te rade na održavanju brana i riječnih tokova kako bi se smanjila erozija zemljišta. Od izuzetne važnosti je da se brane čiste i održavaju. U poslednje tri godine imamo i poseban fond za te potrebe, JP za uređivanje građevinskog zemljišta radi na tome. Brane se nakon svake poplave moraju očistiti od nagomilanog šuta, mulja i smeća, a ako do poplava i ne dođe, brane se redovno održavaju. Apelujem i na građane koji žive u blizini rijeka da ne bacaju otpad”, rekao je pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Faruk Suljević.

U planu je i nastavak ovog važnog zajedničkog investicionog poduhvata, kaže Suljević.

“Projekat je u izradi i Gradska uprava će aplicirati za sredstva kod donatora. Mapirali smo nekoliko lokacija za koje smatramo da su važne za izgradnju mini pregrada. Sa Institutom za vodoprivredu “Jaroslav Černi” radimo projektno-tehničku dokumentaciju, i očekujem da će se taj posao završiti do kraja leta”, rekao je Suljević.

Projekat Evropskog progresa koji su finasirale Vlada Švajcarske i Evropska unija dokazao je još jednom da je prevencija uvijek jeftinija od sanacije posljedica. Svaki uloženi dinar u projekat izgradnje mini brana u Novom Pazaru višestruko se isplatio.

A. N.

Podeli

N N

Recent Posts

Asfalt u Ribariću

U Ribariću je asfaltiran put u mestu Rijeke. Za ove radove koji meštanima znače život…

4 hours ago

Za pošumljavanje Grad dobio blizu šest miliona dinara

Grad Novi Pazar dobio je sredstava u iznosu od 5. 964. 417 dinara za projekte…

5 hours ago

Matić pred Javor: Važno je šta mi hoćemo (sreda, 18.00)

"Nije bitno da li je Javor ugodan ili neugodan protivnik, važno je ono što mi…

5 hours ago

Husein Memić (SDP) stari-novi ministar turizma i omladine

Husein Memić će i u novoj Vladi Srbije ostati ministar turizma i omladine i to…

6 hours ago

Benzin od danas 202 dinara!

Evrodizel će koštati 205 dinara, što je jeftinije za dinar nego do sada, dok će…

7 hours ago

Međedović bez glavnog žreba u Eks an Provansu

Novopazarac u finalu kvalifikacija izgubio od Valentana Vašeroa iz Monaka.

8 hours ago