DruštvoVesti

Implementacija Strateškog sporazuma u Opštoj bolnici, dr Mahmutović razgovarao sa direktorom Kliničkog centra i državnim sekretarom

U Novom Pazaru, na sastanku sa direktorom Opšte bolnice Novi Pazar dr Mehom Mahmutovićem boravili su direktor Kliničkog centra Srbije, prof. dr Milika Ašanin i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Vladimir Đukić. Time je dodatno konkretizovan Strateški sporazum potpisan u Beogradu prije samo par dana. Teme sastanka ticale su se unapređenja zdravstvenih usluga, sprovođenja određenih srednje teških operativnih zahvata, što do sada nije bio slučaj, te nabavke nove opreme i dodatnog obrazovanja medicinskog osoblja u ovom gradu uz pomoć lekara iz Beograda koji će dolaziti u Novi Pazar.

Intenzivan rad i plan na unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, koji je predviđen Strateškim sporazumom, koji je u Beogradu u prisustvu ministra zdravlja Zlatibora Lončara, sa direktorima eminentnih klinika potpisao direktor Opšte bolnice, dr Meho Mahmutović, realizuje se planiranom dinamikom.

“Želja nam je da koronarnu jedinicu poboljšamo i kupimo sve što je neophodno za rad našim lekarima, te da ih organizaciono pojačamo. Želimo još predanije da radimo na otvaranju angio-sale u bolnici, i da razvijamo jedinicu za moždane udare. To je zadatak kojim ćemo se baviti prof. dr Ašanin i ja sa lekarima koji ovde rade i koji će doći iz Beograda i tako biti deo ekipe. Državni sekretar, prof. dr Đukić ima zadatak da našu hirurgiju podigne na viši nivo. Da organizuje dolazak stručnjaka-hirurga iz Beograda i da se ozbiljne operacije vrše u ovoj bolnici, da edukujemo naše doktore i da to razvijemo u narednom periodu”, rekao je direktor Opšte bolnice, dr Meho Mahmutović.

Direktor Kliničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin, rekao je da su tokom današnjeg sastanka postignuti dogovori oko prioriteta, te da će se na tome intenzivno raditi. Potrebnio je, kaže, uz dobre lekare koje ima Opšta bolnica, raditi na unapređenju hirurgije, neurologije i kardiologije.

“Namera nam je da ova koronarna jedinica koja ima dobru infrastrukturu dodatno razvija. Pogledao sam pacijente, vaši lekari su dobro odradili svoj posao. Namera nam je da se ovde počne sa interventnom kardiologijom, da se rešavaju pitanja pacijenata celog regiona. Videli smo da imate sjajan Dijagnostički centar, mi imamo veliko iskustvo i ima puno prostora za saradnju i dodatno usavršavanje lekara, uz pomoć kolega iz Beograda da samostalno rade u tom centru i na odeljenjima kardiologije i neurologije”, rekao je prof. dr Ašanin.

On je istakao da se u Beogradu nalaze lekari, interventi kardiolozi iz Novog Pazara, koji će, kako je planom predviđeno uz podršku doktora iz Beograda u Opštoj bolnici izvoditi određene zahvate iz oblasti kardiologije, preduslov za to je i otvaranje angio sale.

“Najmanji je problem da lekari savladaju veštinu implantiranja privremenog pejsmejkera koji bi bio most do ugradnje trajnog pejsmejkera. Za mene je jako važno da će vaši lekari sa kolegama iz Beograda biti u stalnoj direktnoj i neposrednoj komunikaciji oko svin hedoumica i svakog pitanja koje je važno za pacijenta”, rekao je prof. dr Ašanin.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Vladimir Đukić, uvjeren je da je dr Mahmutović učinio više za strategiju razvoja zdravstva u ovom gradu, nego, kako je rekao Đukić, vise nego iko u poslednjih 20 godina.

“To je čovek koji brzo donosi odluke, stoji iza njih i ima tim ljudi koji može da ih sprovede. Mi nismo intendanti zdravstvenog sistema, mi ne otvaramo 8 kvadrata pločica, niti popravljamo stolariju. Mi se trudimo da lekari budu poštovani, a da građani ovog regiona dobiju adekvatnu i dostojnu lekarsku pomoć. Ovde svi rade, naša obaveza je da dolaze lekari iz Beograda i da se dijapazon operativnih zahvata širi. Da se ovde rade srednje teške operacije, zbog kojih se ranije odlazilo u Beograd”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Vladimir Đukić.

Ponovio je ponovio raniji stav, da Opšta bolnica ima dobre stručnjake koji će svoja znanja, na zadovoljstvo pacijenata, unaprijediti uz pomoć kolega iz Beograda.

Gosti su u pratnji domaćina obišli odjeljenja Opšte bolnice, te na njima se susreli i na sastancima razgovarali o planovima unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite.

Kako je ranije najavljeno u Novom Pazaru će boraviti i direktor Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti “Banjica”, direktor  Ginekološko-akušerske klinke „Narodni front“ te direktor Instituta za onkologiju prof. dr Radana Džodića.

A. Nićiforović

 

Podeli