Politika

Sandžačka delegacija u AK Partiji: Novi projekti usmjereni ka Sandžaku

Uspostavljanje još jače saradnje, razmjena iskustava, zaštita i restauracija kulturno-historijskih spomenika u Sandžaku, realizacija projekata iz oblasti obrazovanja i ulaganje u infrastrukturu, bile su teme razgovora delegacije sandžačkih gradova i opština sa predstavnicima AK Partije u Istanbulu. Zamjenik premijera vanjskih poslova Predsjedništva AK Partije, Melih Certas, bio je domaćin sandžačkoj delegaciji u sjedištu AK Partije u Istanbulu. Na sastanku je istaknuto da su Bošnjaci Sandžaka najjača spona saradnje Turske i Srbije.

” Srbija i Turska ojačavaju veze prije svega zahvaljujući vama i ostalim Bošnjacima iz vaše zemlje. Izbori su završeni, sprovedena je volja naroda. Mi smo tu da sve to realizujemo i da ovu državu koja je danas veoma jaka još više ojačamo i naša vrata još više otvorimo za saradnju sa vama. Projekata je mnogo, a oni će biti realizovani postepeno”, rekao je ispred AK Partije u Istanbulu, Melih Certas.

” Mi smo došli da im čestitamo pobjedu na poslednjim izborima i da istaknemo da je turska dijaspora podržala predsjednika Erdogana kao nikada do sada. I njima i turskom narodu čestitamo pobjedu demokratije u Turskoj. Mi ovom posjetom i našim odnosima potvrđujemo da je Sandžak most spajanja republika Turske i Srbije. Odnosi između dvije države su na najboljem mogućem nivou. Ostaje puno posla pred nama u okviru kog ćemo zajednički raditi u korsit naroda dvije države” rekao je predsednik SDP-a, Nihad Hasanović.

” Srdačan prijem koji je priredila AK Partija i Opština Bajrampaša vrlo je važna za nas. Nama je posebno bilo drago da smo bili gosti bošnjačkog Derneka na Bajrampaši, koji je uspostvio jake mehanizme za promociju naše kulture, jezika i tradicije. Naš boravak iskoristili smo i za različite sastanke sa privrednicima, sadašnjim i bivšim ministrima, kao i sa veliki prijateljem Sandžaka, Salihom Akgulom, rekao je Hasanović.

” Pričali smo konkretno i oko projekata, oko izgradnje infrstrukture, oko restauracije kulturnih spomenika. Oni će pomoći i tako što veći broj mladih ljudi doći ovdje na školovanje i usavršavanje” istakao je Hasanović

” Vjerujemo da će Turska još jače i snažnije ulagati u Balkan i Srbiju, kao i u Sandžak. Mi smo do sada imali zaista dobre projekte sa Republikom Turskom. Danas nam je predsjednik AK Partije za Istanbul obećao još neke projekte, kao što je program razmjene mladih i podrška studentima koji studiraju u Turskoj “, rekao je predsjednik Opštine Tutin, Kenan Hot.

” Mi smatramo da su ovi izbori od historijskog značaja za Republiku Tursku, za turski narod, a i za sve ostale koji su bilo kada bili vezani za veliko Osmansko carstvo, a to su svakako balkanski narodi kao i mi Bošnjaci u Sandžaku koji podržavaju put razvoja Turske” rekao je predsjednik Skupština opštine Sjenica, Muhedin Fijuljanin.

Zajednički projekti i investiranje u Sandžak naredni su koraci, jedan je od zaključaka sastanka u sjedištu AK Partije u Istanbulu.

Podeli