SvetVesti

Objavljena prva vladina uredba u vezi sa prelaskom na predsjednički sistem

U “Službenom listu” Republike Turske objavljena je prva uredba vezana za prelazak te zemlje sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o uredbi koju je Vijeće ministara Turske usvojilo na sjednici u ponedjeljak, a kojim se više zakona i podzakonskih akata prilagođava novom sistemu raspodjele ovlasti.

Ukupno 76 nadležnosti uredbom se prenosi sa Vijeća ministara na predsjednika države.

Izmjenama i dopunama više zakona i akata, uredbom se umjesto vijeća ministara kao nadležni upisuje predsjednik države.

Turska će na predsjednički sistem upravljanja preći polaganjem svečane zakletve predsjednika države koji je biran na predsjedničkim izborima koji su, uporedo s parlamentarnim izborima, održani 24. juna.

Prema preliminarnim rezultatima, aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan pobijedio je u prvom krugu izbora. Konačni rezultati će biti objavljeni sutra.

Prelazak sa parlamentarnog na predsjednički sistem odobren je na prošlogodišnjem referendumu, a turski parlament, odnosno Velika narodna skupština Republike Turske, usvojila je ustavne reforme u skladu kojih su održani i nedavni predsjednički i parlamentarni izbori.

Shodno reformama, turski predsjednik će dobiti široke izvršne ovlasti, a zakonodavstvo će i dalje biti koncentrirano u parlamentu. Prelaskom na predsjednički sistem u Turskoj će biti ukinuta funkcija premijera, a predsjednik će imenovati potpredsjednike i ministre u budućem kabinetu.

Izvor: Anadolu Agency

Podeli