Društvo

DUNP: Predstavljene najbolje studentske ideje

U okviru programa “Erazmus plus” i projekta “Institucionalni okvir za razvoj treće misije univerziteta u Srbiji (IF4TM)” na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru održano je finale takmičenja za najbolju studentsku ideju, koje je okupilo studente  sa različitih studijskih programa. Namera je da se broj poslovnih ideja iz godine u godinu povećava, da ideje imaju mogućnost realizacije u praksi, kao i da dobiju podršku Univerziteta i društvene zajednice.

Takmičenje za najbolju studentsku ideju pokrenuto je u okviru projekta “Institucionalni okvir za razvoj treće misije univerziteta u Srbiji (IF4TM)” kojim koordinira Univerzitet u Kragujevcu, i sprovodi se u partnerstvu sa još 17 partnera u Srbiji i 6 partnerskih institucija iz zemalja Evropske Unije.

Ovaj projekat okupio je brojne takmičare, a u finalu su predstavljeni najbolji. Žiri u sastavu: prof. dr Miladin Kostić, rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru, doc. dr Edis Mekić, doc. dr Enes Ćorović,  Džemila Kruševljanin, predstavnik Regionalne agencije za razvoj „SEDA“ i Faruk Suljević, vlasnik preduzeća „Termiko-fas“ sa pažnjom je pratio prezentacije finalista, koji su odgovarali na postavljena pitanja.

Nedžma Šaćirović i Rejhan Nišić, iz tima “Superedikatori” zauzeli su prvo mesto. Oni su predstavili kako se matematika, koja je često najteži predmet, može učiti kroz video igre.

Drugo mesto osvojio je tim „ Alfa i omega“, u kome su: Ivana i Nevena Jolović. Predstavile su model „ Čuvar plaže“, odnosno, narukvicu, koja se u trenutku opasnosti po plivača, transformiše u vazdušni jastuk.

Treće mesto pripalo je timu „xHT“(iks-ha-te) i Tariku Biševcu, Hamzi Muriću i Anesu Hujeviću i njihovoj ideji kako da deca, uz pomoć modela robota na najlakjši način savladaju osnove programiranja.

Timovi koji su osvojili prvo i drugo mesto učestvovaće na finalnom takmičenju na nacionalnom nivou, koje  će se organizovati u Privrednoj komori Srbije. Nagrade za pobedničke timove obezbedili su Grad Novi Pazar i preduzeća:“Kimel“, „Maxers “, „Termiko-fas“, „Emrović raj“, „Zemax“ i  „Belm“.

Izvor: DUNP

Podeli