Categories: Društvo

Alispahić: Privatni cirkus iz tzv. BANU

Novinar i publicista iz Bosne i Hercegovine Fatmir Alispahić osvrnuo se na društvenoj mreži “Fejsbuk” na nedavno usvojene dokumente od strane BANU.

U celosti prenosimo njegov komentar objavljen na toj društvenoj mreži:

Konačno usvojen 🙂 dokument od fundamentalne važnosti 🙂

Čitam, evo, saopćenje za javnost takozvane Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, koja je odveć privatna firma Lažnog Doktora, koji je doktorirao na svome privatnom fakultetu i postao privatni akademik kao autor jedne slikovnice – i ne mogu se oteti utisku da neko pravi silan cirkus sa nama Bošnjacima i sa našom akademskom kulturom. Vjerujem da ima pismenih ljudi koji će razumjeti nepismenost i glupavost ovog saopćenja iz takozvane BANU.

Dovoljno je vidjeti da tzv. BANU objavljuje kako je “usvojila dokument od fundamentalne važnosti za  Bosnu Hercegovinu – Deklaraciju o Bosni i Hercegovini, kojom je definirala Bosnu i Hercegovinu kao državu i kao zajednicu njenih stanovnika u historijskoj i savremenoj projekciji”. Kakav ZAVNOBiH, kakav Prvi mart, tek sad smo dobili “dokument od fundamentalne važnosti”. 🙂

Mislim da je riječ o velikosrpskom pozorištu iz Novog Pazara čiji je zadatak da obesmisli, ponizi, umrtvi akademski server u Bošnjaka. A narod bez pameti je ko i kokoš bez glave.

Evo te informacije…

Skupština Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti je na sjednici održanoj 30. juna 2018. godine usvojila dokumente od fundamentalne važnosti za BANU i Bosnu Hercegovinu – Deklaraciju o Bosni i Hercegovini, Deklaraciju o BANU i Rezoluciju o bosanskom jeziku.

Deklaracijom o Bosni i Hercegovini BANU je definirala Bosnu i Hercegovinu kao državu i kao zajednicu njenih stanovnika u historijskoj i savremenoj projekciji.

Deklaracijom o BANU predstavljen je karakter Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, razlozi njezinog osnivanja i njeni osnovni zadaci kao i principi njene neovisnosti od svakog izvannaučnog autoriteta i čežnji da svoju djelatnost ostvaruje težeći izvrsnosti.

U Rezoluciji o bosanskom jeziku se zahtijeva da se problem bosanskog jezika tretira prije svega kao problem nauke o jeziku i tako izbjegnu sve političke i ideološke manipulacije.

Na održanoj Skupštini, donesena je odluka o otvaranju ureda Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti u Bihaću, Tuzli i Zagrebu u cilju povećanja komunikacije Akademije sa naučnim potencijalima u navedenim gradovima.

Također, Skupština je usvojila odluku o učešću BANU u realizaciji projekta izgradnje geoparka pod vodstvom akademika Refika Šećibovića i podrške Akademije radu na formiranju centara izvrsnosti za mlade koji žele da se bave naukom. Skupština je razmatrala i usvojila Izvještaj o radu Akademije koji će uz izvještaje rada članova biti objavljen u slijedećem broju Glasnika BANU.

 

 

Podeli

N N

Recent Posts

Masters u Madridu: Međedović u finalu kvalifikacija

Novopazarac u borbi za glavni žreb očekuje boljeg iz duela između Džefrija Džona Vulfa i…

13 hours ago

Palestinci napuštaju istočne dijelove Rafaha uoči moguće izraelske invazije

Stotine Palestinaca počele su napuštati kvartove na istoku Rafaha, na jugu Pojasa Gaze, uoči moguće…

14 hours ago

Izraelska vojska 213 dana izvodi napade na Gazu: Ubijeno 34.735 Palestinaca

Broj Palestinaca koji su ubijeni u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze od 7. oktobra…

14 hours ago

U ponoć u Severnoj Makedoniji stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga izbora

U Severnoj Makedoniji u ponoć stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga predsedničkih i…

17 hours ago

Dva jaka zemljotresa pogodila Tajvan u razmaku od desetak minuta

Dva jaka zemljotresa u razmaku od desetak minuta pogodili su danas kineski region Tajvan, objavio…

17 hours ago

U EU nezaposleno oko 13,2 miliona ljudi

Stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina u EU u martu 2024. iznosila je 14,6 odsto…

17 hours ago