Društvo

Novo sanitetsko vozilo za Dom zdravlja u Tutinu

Evropska delegacija u Srbiji obišla je opštinu Tutin i dodijelila novo sanitetsko vozilo tutinskom Domu zdravlja. Predstavnici ove zdravstvene ustanove kažu da će novo vozilo znatno olakšati rad i pomoći da se pacijenti adekvatno zbrinu, ali i pomoći da se migranti uključe u sistem zdravstvene zaštite.

Dom Zdravlja u Tutinu do sada je raspolagao sa tri sanitetska vozila, a predstavnici ove zdravstvene ustanove ističu čestu potrebu za prijevozom pacijeneta do centara u Beogradu i Kragujevcu. Osim što će unaprijediti zdrvstvene usluge donacija ima za cilj i da podspješi uključivanje migranata u sistem zdravstvene zaštite.

” Zato EU podržava zdravstvene institucije, da kvalitetno i pravovremeno pružaju usluge kako lokalnom stanovništvu tako i migrantima. Danas, da bismo unaprijedili rad Doma zdravlja u Tutinu uručujemo kompletno opremljeno ambulantno vozilo, koje će olašati pristup migrantima smještenim u Centru za azil kao i lokalnom stanovništvu u selima oko Tutina”, kaže šef sekcije u delegaciji EU u Republici Srbiji, Nikolas Bizel.

Tutin je raštrkana optština sa veilim brojem udaljenih sela iz kojih pacijenti putuju ponekad i do 30 kilometara da bi došli na pregled. Direktor Doma zdravlja u Tutinu, Šerif Hamzagić, kaže da je novo vozilo bilo preko potrebno i ističe da će donacija Evropske unije unaprijediti usluge ove zdravstvene ustanove.

Predstavnici delegacije Evropske unije u Srbiji obišli su opštinsku upravu i sa predstvanicima Opštine Tutin razgovarali o dosadašnjim i budućim projektima. Tokom posjete delegacije Evrospke unije bilo je riječi o migrantima i projektima koji se tiču podrške radu Centra za azil, ali je istaknuto da je opština Tutin dobar primjer grada koji brine o migrantima.

” Mi smo opština na migratskoj ruti gdje smo se dobro pokazali i adekvatno zbrinuli migrante i ovo zaista jeste jedna nagrada”, kaže predsjednik Opštine Tutin, Kenan Hot, i ističe da će Tutin nastaviti da sa EU radi na projektima od značaja za građane. Evrsopska unija je u proteklom periodu finansirala i proširenje jednog vrtića u Tutinu,  Centr za Azil, kao i brojne projekte sa ciljem unapređenja kvaliteta života građana.

Podeli