Društvo

Članovi sandžačke delegacije gosti AK Partije u Istanbulu

Nakon ubjedljive pobjede Redžepa Taipa Erdoana na izborima 24. juna, delegacija iz Sandžaka, gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, predsjednici opština Sjenica i Tutin, Hazbo Mujović i Kenan Hot borave u višednevnoj posjeti Istanbulu, kao gosti AK Partije. Visoka delegacija posjetila je i istanbulsku opštinu Bajrampaša koja je pobratimljena sa gradom Novim Pazarom kao i opštinu Gazi Osman Paša, baratsku opstinu Tutina.

„ Ovdje bih se zahvalio na gostoprimstvu predsjednika ove dvije opštine. Došli smo da čestitamo uspjeh na poslednjim izborima i da nastavimo saradnju koju smo započeli. Razgovarali smo o budućim projektima i unapređenju saradnje. Ja bih se zahvalio na dosadašnjoj saradnj bratskoj opštini Bajrampaša, Republici Turskoj i predsjedniku Redžepu Taipu Erdoganu za svu pomoć koj su nam do sada priuštili. Kada je prošle godine dolazio predsjednik Erdogan sa kompletnom turskom Vladom  to je bio najveći događaj u historiji Novog Pazara. Tada je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem održan sastanak i potpisani su brojni protokoli  i sporazumi o investiranju u Novi Pazar, a koji su vrijedni do šest miliona evra“, rekao je gradonačelnik Novog Pazara , Nihat Biševac, istakavši da su brojni od dogovorenih projekata već počeli da se realizuju.

„Mi sada u ovom trenutku realizujemo jedan veoma važan projekat,  a to je rekonstrukcija džamije Sultan Valida u Sjenici.  Očekujem da će ove godine radovi biti završeni, a džamija renovirana i otvorena. Takođe radimo sa Agencijom TIKA osnovnu školu u Sjenici,  10 000 kvadratnih metara. Očekujemo da će to u ovom dijelu Balkana biti najljepši školski objekat“, rekao je predsjednik opštine Sjenica, Hazbo Mujović.

Na sastancima je još jednom zakljuceno da su Bošnjaci most saradnje između dvije zemlje, koja je sve jača i bolja, a da Turska cijeni podršku svoje braće iz Sandzaka. Pored čelnih ljudi sandžačkih gradova i opština u delegaciji su i predsjednik SDP-a Nihad Hasanović, predsjednik SDA Salih Hot, narodni poslanik SDP-a Muamer Bačevac, predsjednik SO Sjenica, Muhedin Fjuljanin i njihovi saradnici.

„Iskoristili smo priliku da našim prijateljima i našim dostovima, našoj braći i saradnicima, predsjednicima opština i njihovim saradnicima,  čestitamo izbore koje su imali prije nedjelju dana.  Sutra nastavljamo sa nizom sastanaka i posjeta. Posjetićemo partiju koja je pobjedila u Istanbulu odnosno predsjednika AK partije za Istanbul. Tu ćemo uputiti čestitke i prenijeti selame iz Sandžaka“, rekao je predsjednik SDA Sandžaka, Salih Hot.

„Zaista su utisci odlični. Mi se razumijemo, jedan isti smo narod. Praktično osjećamo se kao kod kuće. Imamo probleme, ali i rejšenja. Nadam se uspješnoj saradnji i jednom kvalitetnom konsenzusu, odnosno prijedlozima koji su u interesu obe države, a prije svega u interesu Bošnjaka. Čestitamo pobjedu gospodina Erdogana koji je ubjedljivo osvojio predsjedničke izbore, a to je očigledno volja turskog naroda da Turska nastavi tim putem razvoja. Radujemo se napretku Turske. U poslednjih deset godina mi smo intezivirali odnose kao nikada prije. Imamo očiglednu pomoć. Svaki grad u Sandžaku je dobio pomoć, neki škole, neki bolnice, neki infrastrukturu“, rekao je narodni poslanik SDP-a, Muamer Bačevac i naglasio da Bošnjaci itekako rade na pozitivnoj promociji Turske.

Podeli