“Čuvarkuća” Tarika Đođića promovisana i u Novom Pazaru

U novopazarskom Kulturnom centru promovisana je knjiga “Čuvarkuća” autora Tarika Đođića. Promociju je pratio nastup bendna Divanhana, a osim autora o knjizi su govorila zvučna imena iz svijeta književnosti, kinematografije i novinarstva, Abdulah Sidran, Goran Milić, Adnan Rondić i Ademir Kenović.

“Čuvarkuća” je literarni prvenac Tarika Đođića koji, kako je rečeno na promociji, “oživljava sjećanja, govori prije svega o dobrim ljudima i vraća vjeru u ljude”. Knjiga sadrži stotinjak kratkih priča  najprije objavljenih na fezbuku u vidi statusa koji su privukli pažnju velikog broja pratilaca autora.

Đođić je djelo pisao u bolnici oživljavajući uspone, a sve to uz snažne emocije. “Da bi tako nešto napravili morate se potpuno otvoriti. Ja sam ranije govorio da su mnoge moje priče muškom suzom zalivene. Nije popularno da muškarac plače ali to je živa istina. Ono što je meni poseban kompliment kada je u pitanju ova knjiga jeste to što mnogi ljudi meni kažu, ti kao da si u našoj kući živio. To su neke uspomene o živim i umrlim  ali u svakom slučaju o dobrim ljudima”, kaže autor Čuvarkuće.

Akademik i književnik, Abdulah Sidran, kaže da je zbirka laka za čitanje poput najljepših djela iz naših lektirskih dana i naglašava da “Čuvarkuća”, može da vrati čitaocima poljuljano povjerenje u budućnost.

Članovi ovog neobičnog karavana i promoteri Čuvarkuće su vrsni intelektualci i zvučna imena iz svijeta književnosti, medija i kinematografije.  Do sada obišli 17 gradova i dio kampanje na bazi dobre volje. Novac od prodatih primjerka knjiga oni daju u humanitarne svrhe.

“Mislim da je ova knjiga poticaj ljudima da se vrate pozitivnim vrijednostima i da se popravi stanje kod nas i u svjetu” kaže reditelj Ademir Kenović istakavši da je njegova majka rodom iz Novog Pazara i da je to jedan specijalan razlog zbog kog je srećan što je posetio taj grad.

” Mi kombiniramo Divanhanu, recitaciju, kazivanja Abdulaha Sidrana, njegove pjesme, odlomke iz knjige… Promocija je jedno ugodno vrijeme provedeno zajedno, bolje nego sjedeti u kafiću svake večeri ili bolje nego svake večeri provesti razgovarajući sa unucima kada su stariji u pitanju” kaže jedan od promotera, čuveno televizijsko lice, Goran Milić.

” Tarik Đođić, je čovjek koji bio na mnogim izvrsnim funkcijama, uspješan mendžer, pravnik, generalni direktor Al Jazeera Balkans, u ratu patriota, a nakon njega uspješan privrednik, sada i čovjek koji je javnosti dao ozbiljnu literaturu”, rečeno je na promociji. Čitav događaj uljepšao je bosanskohercegovački bend Divanhana.

Podeli