Categories: Društvo

Ko kontroliše pešake

U okviru posebne akcije o bezbednosti u saobraćaju, Saobraćajna policija u Srbiji ovih dana posebnu pažnju posvećuje pešacima koji ulicu prelaze van pešačkog prelaza, na crveno svetlo, koji koriste slušalice u toku prelaska ulice i mobilni telefon. Ovakvu akrivnost saobraćajne policije nismo primetili u Novom Pazaru, a prekršaja svakako ima.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja prelazak ulice na crveno svetlo kažnjava se sa 5. 000 dinara, a ukoliko prelazite u prisustvu maloletnog deteta kazna je od 15.000 do 30.000 dinara. Za slušalice u ušima na pešačkom prelazu plaća se 3.000, a ako je sa vama i dete do 12 godina, kazna je od 6.000 do 20.000 dinara.

Prelazak ulice van pešačkog prelaza je 5.000 dinara, a ako vodite dete, kazna naraste od 6.000, pa do 20.000 dinara. Zakon za pijane pešake i njihovo učestvovanje u saobraćaju predviđa kazne od 15.000 do 30.000 dinara ili mesec dana zatvora.

Kako je to u Novom Pazaru? Ako pitate građane rećiće da je lošije nego u bilo kojem gradu u Srbiji jer trotoare su zauzela parkirana vozila, jedini semafor je kod autobuske stanice, a kontrola saobraćajne policije ne postoji.

Zbog inače usporenog saobraćaja u gradu pešaci prelaze ulicu gde njima najviše odgovara. Slušalice u ušima , kucanje poruka i telefoniranje se podrazumevaju. Slično je i kod vozača pa se verovatno zato niko ne ljuti. Pešake najviše ugrožavaju bahato parkirana vozila celom širinom trotoara ostavljajući im kolovoz kao jedinu mogućnost kretanja.

Prema jednoj studiji Agencije za bezbednost saobraćaja Novi Pazar je u vrhu  na spisku gradova u kojima su pešaci ugrožena kategorija u saobraćaju. Odeljenje saobraćajne policije nema dovoljno ljudi da bi pokrilo čitav grad pa svoje akcije usmerava na brze saobraćajnice na kojima ima najviše saobraćajnih nezgoda i nastradalih.

 

Podeli

Galib Gicic

Recent Posts

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

9 hours ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

22 hours ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

23 hours ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

1 day ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

1 day ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

1 day ago