U Nemačkoj od 2019. minimalac 9,19 evra po satu

Nemačka bi trebalo da podigne minimalnu platu iduće godine na 9,19 evra po satu, a potom na 9,35 evra u 2020, preporučila je komisija koju je imenovala vlada u Berlinu, čime bi se otvorio put za povećanje lične potrošnje u najvećoj evropskoj privredi.

Vlada kancelarke Angele Merkel uvela je 2015. godine minimalnu zaradu na nivou države od 8,50 evra po satu, obuhvativši time više od tri miliona radnika. Poslednji put iznos je povećan prošle godine, takođe na preporuku komisije, na sadašnjih 8,84 evra po satu.
Aktuelni preporučeni iznos utvrđen je primenom formule koja se delimično odnosi i na prosečno povećanje plata u Nemačkoj za 4,8 odsto u protekle dve godine. Povećanje minimalne plate u 2019. iznosilo bi tako približno četiri odsto. Očekuje se da će vlada prihvatiti preporuku stručne komisije.
Uvođenje minimalne plate 2015. godine bio je ključni zahtev Merkelovog manjinskog koalicionog partnera, nemačke Socijaldemokratske stranke (SPD). Viši SPD funkicioneri, uključujući ministra finansija Olafa Šolca, pozivali su na povećanje minimalne plate na čak 12 evra po satu.
Šolc sada planira da angažuje dodatnih 1.400 inspektora te će ubuduće njih ukupno 8.600 proveravati poštuju li kompanije odredbu o minimalnoj plati odnosno pokušavaju li zaobići odgovarajuće propise.
Podeli