Društvo

(U)rušena Arap džamija

Porušen je ili urušen jedan od zidova Arap džamije, iako je Zavod za zaštitu spomenika svojim rešenjem naložio Islamskoj zajednici u Srbiji da obustavi radove na rekonstrukciji, za koje su Gradska uprava i njene službe danima ukazivali da su nestručni i nezakoniti.

Arap džamija, koja se prvi put pominje još davne 1528. godine, spada u najstarije objekte u Novom Pazaru. Upravo zbog toga i zato što je reč o autentičnom verskom objektu mnoge brine njena rekonstrukcija.

Porušen zid jedne od najstarijih islamskih Bogomolja brojne je ostavio bez teksta, a drugi svoje ogorčenje iskazuju na socijalnim mrežama.

U jednom od komentara, koji je objavio jedan od mladih, a društveno aktivnih Novopazaraca, Fahrudin Kladničanin iz Foruma 10 između ostalog stoji:

“Ova fotografija pokazuje svu bahatost i bezakonje ovog društva. Državu koju ništa ne zanima, ama baš ništa i slobodu pojedinca koji institucionalno rade šta god požele. Do sada nisam video ovako radikalne poteze rekonstrukcije istorijskih objekata. Građani Novog Pazra su trebali da zagrle Arap džamiju i ne dozvole ovaj halal urbicid.”

Brojni stručnjaci i predstavnici različitih institucija su danima ukazivali na  problem nelegalne i nestručne rekonstrukcije ovog važnog kulturno-istorijskog objekta.

Gostujući u emisiji “Odgovor” naše televizije, krajem maja, glavni gradski urbanista Elvir Hamidović, istoričar Esad Rahić i profesor Mensur Zukorlić zaključili su da je rekonstrukcija i revitalizacija Arap džamije bila nužna.

Međutim, oni su tada istakli  da će objekat čija rekonstrukcija teče bez stručnog nadzora izgubiti svoju autentičnost. Predvideli su i da bi moglo doći do urušavanja nestručnim izvođenjem radova.

“Gradnja ili rekonstrukcije iz neznanja može dovesti do toga da se uruši ceo objekat. Zidovi su debljine 12 santimetara i niukom slučaju oni ne mogu biti noseća konstrukcija krova”, rekao je tada Hamidović.

Jednog od zidova već je nestao. Sada se strahuje šta će biti sa ostatkom objekta koji je vekovima prkosio različtiim nedaćama.

“Gradska uprava je odmah po početku rekonstrukcije, uvidevši kako se ona nestručno i nezakonito obavlja,  o tome obavestila Inspekciju i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. I to je sve što je, pored ukazivanja na ovaj problem, mogla da uradi”, objasnio za portal RTV Novi Pazar načelnik GU Almir Leković, koji ističe da Gradska uprava nema ništa protiv rekonstrukcije, već protiv nestručnih i nezakonitih radova.

Zavod za zaštitu spomenika kulture doneo je rešenje kojim se Islamskoj zajednici u Srbiji zabranjuju radovi na krovnoj konstrukciji  Arap džamije. Kako se  navodi u dokumentu, ovo rešenje doneto je zbog nepostojanja uslova tehničke zaštite  za izvođenje radova na tom kulturno istorijskom spomeniku.

Rešenje Zavoda o uslovima izvođenja radova  na sanaciji krova traje dve godine, a taj rok je, kako se kaže u ovom dokumentu, istekao. Ovim rešenjem investitor Islamska zajednica se obavezuje da odmah po prijemu rešenja pokrene postupak objedinjene procedure kod nadležnog organa, u ovom slučaju Zavoda za zaštitu spomenika kultre.

U rešenju se navodi da je  Zakonom o kulturnim dobrima predviđeno da se svi radovi bez prethodno dobaljevnih dozvola zabranjuju, te da  se na taj način krše zakonski propisi. U dokumentu se navodi i da je Arap džamija u sklopu Stare čaršije, te da  prostorno pripada  kulturno –istorijskoj celini od izuzenog značaja.

Strah mnogobrojnih predstavnika akademske zajednice, političkog i javnog života  iz Novog Pazara da će se nestručnim radovima izgubiti autentičnost Arap džamije bio je opravdan, kažu sada posle urušavanja naši sagovornici.

Podeli