Društvo

Prozvođači maline u Srbiji odložili protest, čekaju ispunjenje zahteva

Proizvođači malina u Srbiji odložili su protest zakazan za danas, zbog niske cene malina (od 50 do 80 dinara za kilogram) jer su počeli razgovore sa nadležnim ministarstvima o ispunjenju nekoliko zahteva, pre svega o povećanju otkupne cene na 125 dinara, rekao je danas predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović.

On je agenciji Beta rekao da je juče na sastanku sa ministrima poljoprivede i trgovine, Branislavom Nedimovićem i Rasimom Ljajićem dogovoreno da se malina klasira umesto što se sva otkupljuje po drugoj ili lošijim klasama od te.

“Nedimović i Ljajić obećali su da će poslati inspektore na teren koji će kontrolisati klasiranje malina, pošto su otkupljivači odbijali da najbolju malinu plate kao prvu klasu”, rekao je Radović.

On je dodao da su protesti odloženi jer malina ne može da čeka na otkup dok oni traju.

“U slučaju da nam ne ispune zahteve protesti će biti krajnje oružje”, rekao je Radović.

On je dodao da su proizvođači tražili da otkupljivači, vlasnici hladnjača, poštuju sklopljene ugovore umesto što ih jednostrano raskidaju i obustavljaju otkup ili ne isporučuju dovoljno ambalaže.

Jedan od zahteva malinara je i da država za najrizičnija područja od vremenskih nepogoda poveća subvencije za osiguranje sa 40 na 60 odsto.

Asocijacija malinara prema njegovim rečima traži i da država finansira otvaranje laboratorije u Čačku, koja bi kontrolisala sadni materijal i preparate koji se prodaju za zaštitu voća “pošto postoji izvesna sumnja u njihov kvalitet”.

Naredni sastanak na kojem će se razgovarati o realizaciji zahteva zakazan je za utorak sledeće nedelje.

(Beta, 22.06.2018)

Podeli