Politika

Erdogan pojasnio novi predsednički sistem vlasti

U predsedničkom sistemu vlasti smanjićemo broj ministarstava na 16, kazao je Recep Tayyip Erdogan, predsednik Republike Turske.

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsednik Recep Tayyip Erdogan pojasnio je u četvrtak uveče novi predsednički sistem vlasti.

Govoreći tokom zajedničke specijalne emisije uživo turskih kanala “ATV“ i “A Haber“ na novom aerodromu u Istanbulu, Erdogan je otkrio šta će novi sistem doneti.

“U predsedničkom sistemu vlasti smanjićemo broj ministarstava na 16“, istakao je Erdogan.

Zatim je naveo ministarstva koja će ostati da rade, a to su: pravde, unutrašnjih poslova, odbrane, obrazovanja, zdravstva, energetike i prirodnih resursa, životne sredine i urbanizma, kulture i turizma, omladine i sporta, trezora i finansija, saobraćaja i infrastrukture, vanjskih poslova, rada, socijalnih službi i porodice, poljoprivrede i šumarstva, industrije i tehnologije, te trgovine.

Naglašavajući da bi novi sistem trebao potaći razdvajanje vlasti, Erdogan je rekao da će veza između vlade i parlamenta biti smanjena.

“U novom sistemu, Vlada bi bila ovlaštena samo da podnese parlamentarni nacrt za budžet. Ovlaštenje za parlamentarni nacrt odnosi se samo na parlamentarce“, rekao je turski predsednik.

Kao druga reforma u okviru novog vladinog sistema, Erdogan je kazao da će biti uspostavljena četiri značajna ureda.

“U prvoj fazi, četiri ureda za ljudske resurse, investicije, finansije i digitalnu transformaciju nosiće veliku odgovornost u novom modelu, jer će biti skoro najbliže osoblje predsedniku“, ističe Erdogan.

Potom se okrenuo direkcijama koje će biti uspostavljene u novom sistemu.

“I, naravno, postoje direkcije koje će biti povezane sa predsednikom, a ovde je u pitanju osam direkcija“, kazao je Erdogan, te nabrojao svih osam: Direkcija generalštaba, Direkcija nacionalne obaveštajne službe, Direkcija odbrambene industrije, Veće nacionalne sigurnosti, Direkcija za verske poslove, Državno veće za nadzor, Direkcija za komunikacije i Direkcija za strategiju i budžet.

Predsednik Turske je spomenuo i promjene u ekonomiji u novom modelu.

“Ekonomska administracija će biti pojednostavljena. Smanjićemo broj ministarstava sa sadašnjih šest na tri. Ta administracija biće bazirana na proizvodnji, finansijama i trgovini“, istakao je predsednik.

Takođe, spomenuo je devet veća koja će biti uspostavljena kako bi donosila predloge politika i podnosila izveštaje. Među njima su, između ostalih, Veće socijalnih politika, Veće za zdravlje i hranu i Veće za umjetnost.

Erdogan je naglasio da do izmjena u sistemu vladavine dolazi zato što su nedostatci dosadašnjem modelu spriječili da realizuje većinu onoga što je želio.

“Ono što je loše u sadašnjoj strukturi, a što stalno nazivam “birokratska oligarhija“, jesu operacije i procesi koji nam stoje na putu. Cilj nam je sa predsjedničkim sistemom vlasti očistiti taj put“, kazao je predsjednik Turske.

O broju podpredsjednika u novom sistemu, prema Erdoganovim rečima, odlučivaće strukture u Parlamentu.

Glasači će na birališta širom Turske izaći 24. juna. Takođe, više od tri miliona Turaka koji žive u inostranstvu imaju pravo glasa na predsedničkim i parlamentarnim izborima.

Na predsedničkim izborima učestvuje šest kandidata, a na parlamentarnim osam političkih stranaka.

Erdogan je predsednik Turske od 2014. godine, prethodno je bio premijer od 2003. do 2014. Ukoliko ponovo bude izabran u nedelju postaće prvi predsednik Turske u novom predsedničkom sistemu vlasti, koji je od glasača odobren na referendumu održanom u aprilu 2017. godine.

 

Tagovi: predsednički sistem , izbori , Erdogan

Podeli