”Đulizara” predstavljena čitalačkoj publici

Čitalačkoj publici u foajeu Kulturnog centra sinoć je predstavljena zbirka priča ”Đulizara”, alutorke Šefke Begović Ličina. To je šesta knjiga novopazarske spisateljice, dobitnice ovogodišnje nagrade ”Amir Dautović”, sa zavičajnom tematikom i sadrži dvadesetak pripovedaka.

O najnovijem književnom ostvarenju novopazarske autorke Šefke Begović Ličina na promociji su govorili: univerzitetski profesor i književni kritičar dr Redžep Škrijelj, slikar i pisac dr Avdo Ćeranić i urednica izdanja Hasna Ziljkić. Moderatori i interpretatori teksta bili su pisac Enes Nikšić i glumac Semir Gicić. ”Đulizara” je predstavljena kao književno delo ispirisano istinitim ljudskim sudbinama, koje sandžačke adete i tabijate otima od zaborava. ”Zbog analize njenih dela, sandžački bosanski vratiće se na pijedestal” – ocenio je profesor Škrijelj.

”Sižejna struktura zbirke Đulizara oblikovana je na jedinstven i jednostavan način. Najjaču snagu njenog narativa čine slike iz svijeta naše porodične prošlosti u kojima je mnoštvo individualnih sudbina, dramskih obrta i sutuacija koje pokazuju tragičnu sudbinu žene u društvu i složenost društvenih i porodičnih odnosa i konvencija”, rekao je Škrijelj.

”Šefka Begović Ličina daje na značaju pisanoj riječi, a s obzirom na to koju tematiku tretira, ovim svojim poslednjim djelom daje na važnosti i našem narodu kroz historiju, njegovom sazrijevanju i njegovoj borbi za opstankom,”rekla je urednica izdanja Hasna Ziljkić.

Istakavši da mu nije svojstveno da govori o knjizi kao kritičar, slikar i pisac dr Avdo Ćeranić je kazao da je ushićen, ponosan i osvežen nadahnućem bogatstva i lepote izraza spisateljice.

Svoje izlaganje na promociji autorka je zaključila porukom da volimo i poštujemo sebe, oslušnemo kakav se kreator u nama krije, i da budemo zahvalni.

”Sretan i zadovoljan čovek ne može biti zavidan, ni zao, ni sujetan, ni ciničan, jer njegova zadovoljna duša je prostranstvo za cijelo čovečanstvo. Naš život će biti lijep onoliko koliko ga mi učinimo lijepim”, rekla je Šefka Beogović Ličina na promociji svoje šeste knjige.

Šefka Begović Ličina predhodno je objavila zbirke priča: ”Duša u leptiru”, ”Niska od merdžana”, ”Vrisak krvi”, roman ”Brezđetka” i koautoka je ”Sandžačkog rečnika”.

S.Lj.

 

Podeli