Društvo

SPP: Nedopustive greške u testu iz bosanskog jezika na maloj maturi

Na konferenciji za medije predstavnici Stranke pravde i pomirenja izjavili su da je test na bosanskom jeziku u okviru male mature koji su polagali đaci u Novom Pazaru bio mnogo teži i komlikovaniji od testa na srpskom jeziku, a da su greške koje su napravljene u tekstu testa ogromne za laika a ne za stručna lica koja su ga sastavljala.

Problemi u testu na bosanskom jeziku odnosili su se na “pjavljivanje termina koji ne postoje u ovom jeziku, korišćenje žargona, ali i neadekvatno birana pitanja” – istakla je Almasa Župljanin, profesorica bosanskog jezika i predsednica Odbora za jezik i pismo u okviru Stranke pravde i pomirenja. Ona je ubedjena da test nisu sastavljali stručni ljudi.

Novinarima se obratila i Amela Lukač Zoranić, većnica u Bošnjačkom nacionalnom vijeću koja je odreagovala na saopštenje BNV-a u kome stoji da su postojale određene sitni tehnički propusti na nedavnoj maloj maturi a u vezi sa bosanskim jezikom.

“Ako su ovo sitni tehnički prospusti, postavlja se pitanje da li je uopšte i sama implementacija bosanskog jezika nekakva tehnička improvizacija i vodi ovakvim tehničkim propustima ” – rekla je Lukač Zoranić.

 

 

Podeli