DruštvoVesti

Nakon sastanka Biševca i Fabricija zaključeno: Podrška Novom Pazaru će biti još snažnija

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Sem Fabrici sastao se u Gradskoj upravi sa prvim čovjekom Novog Pazara Nihatom Biševcem i njegovim saradnicima, te sa njima razgovarao o projektima koji su realizovani ili je realizacija u toku, te o rešenosti da se sa dobrom praksom nastavi i u narednom periodu. „Gradonačelniku sam rekao da naša posvećenost ovom gradu ostaje ne samo ista, nego će biti i snažnija“, zaključio je ambasador Fabrici tokom posjete Novom Pazaru.

Nakon sastanka u Gradskoj kući sa prvim čovjekom Novog Pazara Nihatom Biševcem i njegovim saradnicima, tokom svoje prve zvanične posjete, od kako je stupio na mjesto šefa Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici ponovio je i ranije poznate stavove, da će EU kroz svoje programe nastaviti da finansira projekte od važnosti za građane ovog regiona. Gradonačelnik Nihat Biševac zahvalio je gostu na rješenosti da se saradnja pospješi, posebno na poljima sadašnjeg programa a koji se najviše tiče obrazovanja, podrške razvoju malih i srednjih preduzeća, što je Biševac okarakterisao kao ključne oblasti od značaja za Novi Pazar.

Nakon sastanka gosti su u pratnji domaćina i čelnih ljudi Opšte bolnice i Doma zdravlja obišli novi objekat Hitne službe.

„Drago mi je zbog ove posete šefa Delegacije EU u Srbiji. Zajedno smo obišli zgradu Hitne pomoći koja je izgrađena. Očekujemo kompletno opremanje i početak rada negde krajem avgusta. Projekat je vredan oko milion eura. Evropska unija kroz svoj program u našoj zemlji uložila je oko 600 hiljada eura. Prvi put u projektu učestvuju Grad, EU i Ministarstvo zdravlja, koje će sa 100 hiljada eura opremiti Hitnu službu. Ovo je dobar primer našeg zajedničkog rada. Kroz realizaciju ovakvih projekata Novi Pazar pokazuje da je dobar partner Evropskoj uniji. Zahvalan sam EU što je kroz realizaciju niza važnih projekata, i uloženih sredstava doprinela poboljšanju kvaliteta života naših građana, konkretan primer je i izgradnja Hithne službe. Uveren sam da će biti poboljšan kvalitet medicinske usluge građanima iz ovog regiona, ali i uslovi u kojima će zapolseni raditi. Kao što smo danas i razgovarali, očekujemo dobru saradnju i dalje te realizaciju još većih i važnijih projekata na zadovoljstvo svih građana Novog Pazara i regiona“, rekao je Biševac.

Fabrici je ponovio, Novi Pazar može za svoje građane ostvariti velike benefite i uraditi dobar posao kroz novi program EU PRO.

“Veliko je zadovoljstvo što sam prvi put u vašem gradu. Zahvaljujem se gradonačelniku i njegovom timu na toploj dobrodošlici. Zadovoljstvo mi je što sam imao priliku da sa gradonačelnikom razgovaram o njegovoj viziji za ovaj grad i njegovoj viziji saradnje i odnosa Srbije i EU. Sa gradonačelnikom sam se i ranije susretao te sam mu obećao da ću u Novi Pazar doći da se lično uverim kakve su potrebe ovog grada. Tokom pregovora vaše zemlje i EU o pristupanju, važno je dati i neke konkretne primere saradnje Srbije i EU. Izgradnjom ove Hitne službe mi pokazujemo konkretan primer te saradnje. Ovaj objekat koristiće svim građanima ovog grada i okolnih mesta. Zato mi je izuzetno drago da smo donator na ovom projektu. Posebno mi je drago da smo uspeli da uspostavimo saradnju sa kolalnim i centralnim vlastima te da realizujemo ovaj projekat. Gradonačelniku sam rekao da naša posvećenost ovom gradu ostaje ne samo ista, nego će biti i snažnija. Rekao sam čelnim ljudima ovog grada da maksimalno iskoriste nove prilike i projekte koje pruža projekat EU PRO koji smo nedavno pokrenuli“, rekao je Fabrici.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinsoi ravnomjernom društveno-ekonomskom razvojuSrbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona eura.

Aleksandar Nićiforović

 

 

 

 

Podeli