Društvo

Alergije na polen ugrožavaju zdravlje

Sa toplijim vremenom, nažalost, stižu i problemi poznati kao alergija na polen, prolećni problem, letnji problem, jesenji problem. Čestice polena su toliko sitne da mogu da budu gotovo nevidljive, ali svake godine je sve više stanovnika naše planete osetljivo na njih.Alergije su posebno opasne za decu koja se teže bore sa ovim problemom.

Količina polena u vazduhu je najviša kada je toplo i suvo vreme sa slabim vetrom, a najniža tokom hladnih i vlažnih dana.Već od maja meseca pa sve do jula a nekad čak i do kraja avgusta aktuelan je polen trava a polen korova  od kraja jula do oktobra.Problemi sa ovim alergijama opasniji su za decu nego odrasle.

Najgora kombinacija kod dece je kada su alergična i na polen drveta,trave i korova pa to krene od februara do polovine oktobra.Pedijatar pulmolog dr Hadija Toković savetuje svima koji znaju da imaju problema sa alergijama prate godišnji kalendar alergija i upravljaju se prema njemu tako što će se na vreme javiti lekaru i uzeti potrebnu terapiju i zaštiti zdravlje na vreme.Kada su deca u pitanju roditelji moraju voditi računa u koje vreme ih izvoditi napolje,kada treba a kada ne provetravati prostorije u kojima borave i obavezno ih svake večeri tuširati kupati i odeću koju su nosili tokom dana stavljati na pranje.

Mnogi  i ne znaju da boluju od alergije, misleći da zbog simptoma poput šmrcanja, kijanja, kašljanja, peckanja i svraba u nosu imaju grip ili prehladu. To se svakako mora proveriti pregledom kod lekara specijaliste, najbolje alergologa.Ukoliko patite od alergija, sad je vreme da se konsultujete sa lekarom oko terapije.

 

B.B.

Podeli