Društvo

U BNV održan tradicionalni bajramski koktel

Bošnjačko nacionalno vijeće upriličilo je tradicionalni bajramski prijem povodom obeležavanja ramazanskog Bajrama za sve građane Sandžaka, na kojem su između ostalog dodeljene nagrade pobednicima republičkog takmičenja iz bosanskog jezika i jezičke kulture. U Glavnom uredu Vijeća okupili su se većnici, nastavnici i profesori bosanskog jezika, ali i predstavnici lokalnih samouprava Tutina i Sjenice, te nagradjeni đaci ali i svi oni sa kojima BNv uspešno već godinama saradjuje.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin je čestitao Bajram prisutnima i naglasio bitnost isticanja uspjeha mladih Bošnjaka i pozvao na jedinstvo sve Sandžaklije.

„Učenicima osnovnih škola čestitam na osvojenim mjestima, oni su naš ponos, čestitam njihovim roditeljima koji ih ispravno odgajaju, nastavnicima i učiteljima koji ih uče i paze kao svoju djecu i direktorima koji podržavaju nastavu na maternjem jeziku i koji su im omogućili da ostvare svoja Ustavom i zakonima zagarntovana prava. Koristim priliku u svojstvu predsjednika i osnivača Bošnjačkog nacionalnog vijeća da pozovem sve koji nose u sebi sandžački regionalni i bošnjački nacionalni identitet na jedinstvo, kojoj god vjeri, naciji ili stranci da pripadaju. Samo jedinstveni možemo riješiti status Sandžaka jer Sandžak pripada nama i rješavanje pitanja Sandžaka je ključ mira na Balkanu” – rekao je Ugljanin.

Nagrade Bošnjačkog nacionalnog vijeća dobilo je ukupno 30 učenika od kojih je 15 zauzelo treće, 10 drugo i 5 prvo mjesto na Republičkom takmičenju. Osvajačice prvog mesta dobile su knjigu Sandžački Bošnjaci autora Muhedina Fijuljanina ali i poklon vaučere u vrednosti od 5000 dinara.

Gostima je priređen i koktel uz koji su se razmjenjivale bajramske čestitke.

Podeli