Kavazović: Put duhovnog uzdizanja i nakon Ramazana

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović povodom predstojećeg Ramazanskog bajrama uputio je Bajramsku poruku vernicima.

On je podsetio da danas posle akšam-namaza  završava post meseca ramazana te da sa radošću dočekujemo ramazanski Bajram, najradosniji dan u muslimanskoj tradiciji.

”Još jednom smo pokazali sebi da možemo postići svaki cilj koji pred sebe postavimo kada ovladamo svojim slabostima i kada smo nošeni snagom vere. A istinski slobodan je samo onaj čovek koji savlada svoje strahove i slabosti.

Iza nas je i mesec odricanja i žrtve. Mesec koji nas uči da se bez te žrtve i odricanja ne mogu postići veliki ciljevi.

U blagoslovljenim danima koji su iza nas tragali smo za Božijom milošću i Njegovim oprostom. Jačali smo svoje porodice, džemate i društvo. Pokazali smo solidarnost sa siromasima i onima koji su potrebni naše pomoći. Iftarili smo u bratskoj ili porodičnoj atmosferi. Naše džamije su bile osvetljene prisustvom vernika. Dokaz je to žive vere našeg naroda. Nadamo se da ćemo vrednosti vjere koje smo naučili pretočiti u našu svakodnevnicu” poručio je Kavazović.

On je naglasio da se i nakon ramazana nastavlja put duhovnog uzdizanja.

”Gospodar ramazana je i Gospodar ostalih jedanaest meseci. Neka se tragovi ramazanskih ibadeta odraze na naše živote, neka se prepoznaju u danima koji su pred nama. Budite milostivi i blagi. Ojačajte sebe verom u dragog Boga i poverenjem u ljude. Istrajavajte na dobru i ne klonite duhom”

Kavazović je podsetio da se drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini  prema Takvimu IZ u BiH obeležava i kao Dan šehida, dan u kome se kako je kazao ”sećamo svih onih koji su kroz dugu istoriju zemlje Bosne dali svoje živote za slobodu”

”Naša je trajna obaveza sjećanje na njih i njihove porodice. Bože Milostivi, Tebe molimo da ovu našu domovinu učiniš sigurnom i sve zemlje sveta. Da nas obaspeš svakim dobrom iz obilja Tvoje milosti i da nam budeš zaštitnik i vodilja kroz životna iskušenja. Svim muslimanima i muslimankama u domovini Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i iseljeništvu, želim sretne i berićetne bajramske dane. Provedimo ih s porodicom, rodbinom, prijateljima i komšijama. Neka u srca svih nas Uzvišeni unese nadu u Njegovu milost i dobro u svijetu u kojem živimo.

Bajram šerif mubarek olsun” poručioje je na kraju reisu-l-ulema Husein ef Kavazović.

 

Senada Kalić

 

Podeli