PolitikaVesti

Stotinu spornih doktorata uskoro na stolu ministra prosvete, 15 sa Internacionalnog univerziteta

Novi saziv Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje dostaviće najkasnije za mesec dana Ministarstvu prosvete kopije svih sto doktorata za koje je utvrđeno da su stečeni na fakultetima koji nisu imali pravo da izdaju takve diplome. Ovo je novi korak u pravcu razjašnjenja afere sa spornim doktoratima. Do sada su u komisiji za akreditaciju pominjali samo broj sumnjivih doktorata i ustanove u kojima su stečeni, a sada se najavljuje i saopštavanje imena vlasnika ovih diploma.

Nedavno je objavljen i detaljan izveštaj o tome koji su fakulteti (njih ukupno 31) i u kojem periodu, kako je navedeno, neovlašćeno izdavali ove diplome, a dokument pokazuje da je u tih stotinu slučajeva reč o fakultetima privatnih univerziteta, od kojih jedan broj nikada nije akreditovan za doktorske studije, dok su neki kasnije stekli takvu akreditaciju.

Međutim, i oni su pre akreditacije izdavali takve diplome, što je, prema tumačenju komisije za akreditaciju – nezakonito.

U Ministarstvu prosvete ne dele takvo mišljenje, a ministar Mladen Šarčević je i u nedeljnom intervjuu „Politici” iskazao nepoverenje prema ovom izveštaju (bivše) komisije za akreditaciju, ukazujući na to da ceo postupak u vezi s doktoratima „nije bio zakonski određen”, pa je istu grešku pravio i izvestan broj državnih fakulteta.

Koja se rešenja nameću kao izlaz iz sporne situacije? Miodrag Popović kaže da ih je u opticaju nekoliko, a jedno od njih je da ministarstvo zvanično saopšti da nijedna od stotinu diploma nije sporna. Međutim, time bi bio doveden u pitanje rad komisije za akreditaciju, jer to bi značilo da ona ubuduće ne mora da poštuje standarde propisane za rad u visokom obrazovanju.

Drugi scenario koji se pominje jeste da se sporni doktorati razvrstaju u dve grupe, tako što bi u jednoj bili oni koji su odbranjeni na fakultetima koji su kasnije akreditovani za doktorske studije, a u drugoj doktorati odbranjeni na fakultetima koji ove studije nikad nisu akreditovali. Primera radi (privatni) univerzitet u Novom Pazaru nikad nije akreditovao nijedan takav program, a komisija za akreditaciju je na osnovu nepotpunog izveštaja ustanovila da je na tom univerzitetu odbranjeno 15 doktorata. Isto tako, Fakultet za menadžment Univerziteta Privredna akademija, Novi Sad, nikada nije stekao akreditaciju za doktorske studije, a na tom fakultetu odbranjeno je 12 doktorata, dok je na Fakultetu za obrazovanje diplomiranih pravnika za potrebe privrede i pravosuđa istog univerziteta akreditacija za doktorske studije dobijena 2006. godine (pre toga su odbranjene dve disertacije). Prema ovoj verziji „rešenja problema”, ne bi, dakle, bile priznate samo diplome odbranjene u ustanovama koje nikada nisu registrovane za doktorske studije.

Treći scenario koji pominje Popović jeste da svih stotinu diploma budu poništene. Ovaj scenario nameće pitanje koja su prava vlasnika osporenih diploma i ko je sve odgovoran za njihovo izdavanje. Ministar prosvete pominje mogućnost tužbe ovih doktora protiv državnih organa, a Miodrag Popović objašnjava da bi oni zaista mogli da zatraže razjašnjenje zašto su samo njih stotinu na tapetu, a ne i ostali koji su u istom periodu na istim, ili drugim, fakultetima takođe doktorirali, ali njih niko ne pominje zato što njihove ustanove nisu proteklih meseci bile u procesu (re)akreditacije. Popović zato smatra da bi Ministarstvo trebalo da pošalje prosvetne inspektore na sve univerzitete, s tim što inspektori ne bi trebalo da rade svoj posao onako kako ga je obavljala jedna njihova koleginica.

Naime, kako navodi Popović, jedan od vlasnika spornog doktorata žalio se ministarstvu zbog izveštaja komisije, a ministarstvo je dalo nalog inspektorki da ispita ceo slučaj. Inspektorka se obratila fakultetu i dobila odgovor da oni imaju svu potrebnu dokumentaciju, iako na sajtu ministarstva za pomenuti fakultet tako nije navedeno. Međutim, inspektorka je poverovala u odgovor sa fakulteta i – sastavila izveštaj.

Rekorderi – dva fakulteta za menadžment
U izveštaju o neovlašćenom izdavanju diploma doktora nauka utvrđenom u postupku akreditacije sprovedenom u periodu od 15. jula 2017. do 9. februara 2018. godine pominje se devet privatnih univerziteta: Evropski univerzitet, Megatrend univerzitet, Univerzitet Alfa BK, Univerzitet Edukons, Univerzitet Privredna akademija, Univerzitet Singidunum, Univerzitet Union, Univerzitet Union – Nikola Tesla i Univerzitet u Novom Pazaru.

Na Evropskom univerzitetu, na dva fakulteta i pri samom univerzitetu, registrovano je sedam spornih diploma, na Megatrendu, na šest fakulteta pominje se 15 doktorata, na Alfa BK, na pet fakulteta 12 doktorata, na Edukonsu – na jednom fakultetu jedan doktorat, na Privrednoj akademiji, na četiri fakulteta 18 doktorata, na Singidunumu na tri fakulteta pet doktorata, na Unionu na tri fakulteta – 22 diplome, na Union – Nikola Tesla na dva fakulteta pet doktorata i na Univerzitetu u Novom Pazaru u četiri naučne oblasti 15 doktorata.

Prema izveštaju, rekorderi po broju izdatih spornih diploma su: Fakultet za poslovno-industrijski menadžment u Mladenovcu, koji nikada nije stekao zakonsko ovlašćenje da organizuje odbrane doktorskih disertacija, a komisija ih je registrovala 16, i Fakultet za menadžment Privredne akademije u Novom Sadu sa 12 odbranjenih doktorata (takođe nikada nije stekao akreditaciju za doktorske studije).

Izvor Politika

 

Podeli