Društvo

Država ćuti o zločinima u Sandžaku

”Odnos države Srbije prema zločinima u Sandžaku u svetlu procesa evropskih integracija”, naziv je konferencije koju je organizovao Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Konferenciju je organizovao Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda sa ciljem afirmacije suočavanja sa prošlošću, i skretanja pažnje javnosti na činjenicu da je izbegavanje odgovornosti države nespojivo sa politikom Evropske unije.

Suljo Muratović iz sjeničkog sela Žitniće već decenijama čeka pravdu, koja je za njega i dalje nedostižna. Od 1994.godine, kada je pretučen pod optužbom da poseduje oružnje, svakodnevno proživljava bol i patnju i sve više gubi veru da je pravda dostižna.

”Doživeo sam veliku torturu. Teretili su me da sam komandant za cijelu Pešter. Pitam se čega? Vode, vazduha”, kaže Muratović, koji je izgubio veru u pravdu.

Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo kaže da odnos države prema žrtvama zločina u Sandžaku nije bio dobar nikada, a da je danas posebno loš.

”Kad je Sandžak u pitanju, kao da su ga svi zaboravili. Sandžak nema ni tu političku snagu. Odavde ne dolazi nikakva snažna inicijativa. Mi kao civilni sektor smo svi dosta slabi i onda imamo situaciju da Sandžak kao da je zaboravljen. Naša vlast se pravi kao da se u Sandžaku devedesetih ništa nije događalo, a svi znamo za zločin u Kukurovićima, Sjeverinu, Štrpcima”, kaže Stjepanović.

Nepostojanje suđenja za zločine u Sandžaku je samo jedan od aspekata koji je doprineo da Bošnjaci odlaze iz Sandžaka – rečeno je na skupu.

Pored organizatora i žrtava zločiona, konferenciji su prisustvovali predstavnici lokalne vlasti, organizacija civilnog društva, Bošnjačkog nacionalnog vijeća i mediji.  Na skupu je zaključeno da je potrebno pokloniti više  pažnje ovoj temi kako bi se izvršio snažniji pritisak na Tužilašto za ratne zločine i druge nadležne organe.

S.Lj.

 

Podeli