Muslimani večeras obilježavaju svetu noć Lejlet-ul kadr

“Molim Allaha dž. š. da usliši večerašnje molitve i osnaži jedinstvo i bratstvo islamskog svijeta, te podari mir i spokoj čovječanstvu“, navodi se u poruci predsjednika Uprave za vjerske poslove Republike Turske Ali Erbaša.

Muslimani u svijetu večeras obilježavaju Lejletu-l-kadr, najodabraniju noć u godini, a tim povodom predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Ali Erbaš je uputio čestitku cijelom islamskom svijetu.

“Molim Allaha dž. š. da usliši večerašnje molitve i osnaži jedinstvo i bratstvo islamskog svijeta, te podari mir i spokoj čovječanstvu“, navodi se u Erbašovoj poruci.
On je izrazio zadovoljstvo da muslimani proživljavaju odabrani mjesec ramazana i dočekuju Lejletu-l-kadr kao najodabraniju noć za koju se i u Kur’anu navodi da je vrjednija od hiljadu mjeseci.

Ističući kako je upravo u toj noći počela objava Kur’ana, Erbas je poručio da je najveća zadaća i obaveza svih vjernika da na najljepši način uče i razumijevaju Kur’an te na najbolji način žive u skladu s njegovim normama i prioritetima.

“Allahova milost se spušta na mjestana kojima se živi po Kur’anu i to će biti mjesta spasa. Život s Kur’anom nam donosi blagostanje, smiraj i spokoj“, naveo je Erbas u poruci i pozvao sve muslimane da u predstojećoj noći preispitaju svoje postupke i usklade ih s Kur’anom i sunetom.

Lejletu-l-kadr je noć koja se nalazi u posljednjoj trećini ramazana, najodabranijeg mjeseca islamskog kalendara koji je na izmaku.

Tada većina vjernika noći provodi u ibadetu i molitvama, ali isto tako i u itikafu, stalnom boravku u džamiji i ibadetu slijedeći primjer posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda s. a. w. s. koji je i sam tako provodio posljednju trećinu ramazana.

Hadisi poslanika Muhammeda s.a.w.s. jasno ukazuju na to da je noć Lejletu-l-kadr skrivena u posljednjoj trećini mjeseca ramazana i to u neparnim noćima čije su vrijednosti mnogobrojne i višestruke.

Ta noć je posebno značajna jer je u njoj počela objava Kur’ana u kojem je opisana stvarna vrijednost te noći po kojoj je i nazvana sura El-Kadr: “Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr, a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci, meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spustaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane”. (El-Kadr 1-5)

Prenosi se da je Muhammeda s. a. w. s. rekao da je noć Kadr “vedra i blaga noć, ni vruća ni hladna, a u njeno jutro sunce izlazi slabo i rumeno”, kako bi je vjernici bolje mogli prepoznati, a sve do zore sa neba ne padne nijedna zvijezda.

U toj noći vjernici upućuju iskrene dove, želje, nade te traže oprost od Uzvišenog Gospodara jer hadisi prenose kako će “onom ko provede noć Kadr u ibadetu, biti oprošteni prošli grijesi” i pod čijim okriljem je “spas sve dok zora ne svane”. Prenosi se kako se u toj noći meleci spuštaju u velikom broju tako da njihov broj premašuje broj kamenčića na Zemlji.

Noć Kadr, odnosno noć odredbe (arapski kadr) nazvana je jer se vjeruje da te noći određuju i zapisuju odredbe svim Božijim stvorenjima za narednu godinu.

Mnoštvo je načina činjenja ibadeta u Noći kadra, počevši od zikra, dova, učenja Kur’ana te pokajanja i traženja oprosta.

Izvor: TRT

Podeli