Pešterski vodovod će se raditi etapno

Pešterski vodovod izgradjen još davne 1975. godine, dužine preko 70 kilometara, koji se proteže se od izvorišta u selu Djerekare, na teritoriji opštine Tutin, do mesta Crvsko na teritoriji opštine Sjenica, osnovni je način vodosnabdevanja žitelja više desetina sela na Pešterskoj visoravni koji uglavnom žive od bavljenja poljoprivredom. Poslednjih godina, nažalost zbog dotrajalosti, čestih kvarova ,gubitaka u sistemu i povećanih potreba stanovnika javljali su se problemi koji su ugrožavali njihov normalan život i rad ali I stočarsku proizvodnju.

Upravo ti problemi bili su povod da početkom 2017.godine potpredsednik Vlade Republike Srbije Rasim Ljajić u saradnji sa rukovodstvima opština Tutin I Sjenica I kolegama iz Vlade postignu dogovor o rekonstrukciji I sanaciji Pešterskog vodovoda I obezbeđivanju odgovarajućih finansijskih sredstva iz budžeta Republike I to u višegodišnjem periodu. Proces rekonstrukcije, zbog dužine glavnog cevovoda, dotrajalosti i visokih troškova mora se ralizovati fazno I etapno, I započet je u 2017.godini. Samo Iz budžetskog fonda za vode Republike Srbije preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva I vodoprivrede u 2017.godini za tu namenu I relaizaciju prve etape koja je završena, bila su obezbeđena finansijaka sredstva u iznosu od 14.910.000,00 dinara.

Zbog čestih pitanja koja su nam stigla od stanovnika sa područja Pešteri da li će se ovaj za njih vitalni projekat rekonstrukcije vodovoda nastaviti, kontaktirali smo lokalne samouprave Tutina i Sjenice i dobili potvrdu da će se i u ovoj godini shodno planovima raditi na Pešetrskom vodovodu kao i kabinet potpredsednika Vlade Rasima Ljajića iz kojeg smo dobili podatke da su obezbeđena sredstva iz budžeta Republike u iznosu od 16.500.000,00 dinara, te da će se u narednom mesecu obezbediti još dodatnih 7.500.000,00 dinara kada lokalne samouprave dostave neophodna dokumenta i dokaze o obezbeđivanju svojih finansijskih sredstva za ove namene.

Poboljšanje vodosnabdevanja stanovnika pešterske visoravni, koje će se ovim projektom i u narednim godinama obezbediti, najslikovitiji je primer kako saradnja lokalnih samouprava I Vlade, i zajedničko finansiranje kapitalnih projekata, treba da doprinese opštoj dobrobiti I koristi naroda.

Foto: Youtube print screan

Podeli