Categories: Društvo

Pre letovanja produžite saobraćajnu dozvolu

Prošle godine doneta je zakonska uredba kojom je omogućeno produženje važenja registarskih tablica sa sedam na devet godina. Toliko važi i saobraćajna dozvola. Svi vozači, kojima saobraćjna dozvola ističe ovoga leta, a kreću na letobvanje u inostranstvo potrebna je potvrda koja se besplatno dobija u Policijskoj upravi.

Izdavanje novih tablica počelo je 2011.godine, a Pravilnik o registraciji vozila je propisao da je rok važenja sedam godina. Međutim u međuvremenu je Pravilnik izmenjen pa je taj rok sada produžen na devet godina osim za vozila sa tablicama na kojima su slova č, ć, š, ž, đ, w i y.

Svi oni kojima saobraćajna ističe još uvek ne moraju da računaju na dodatni trošak jer će prilikom registracije dobiti potvrdu od MUP-a da se važnost saobraćajne dozvole produžava za dve godine. Potvrda se izdaje na srpskom i engleskom jeziku. Veoma je bitno da vlasnici vozila čuvaju ovu potvrdu i nose je sa sobom, naročito prilikom putovanja u inostranstvo, a i prilikom narednih registracija ,kažu u PU Novi Pazar.

Po isteku važenja ove potvrde, tj. devet godina od dana izdavanja tablica vozači će biti u obavezi da ih zamene.

Zbog sporadičnih slučajeva „vraćanja” vozača na graničnim prelazima sa Crnom Gorom i Mađarskom, upućena je zvanična molba ministarstvima unutrašnjih poslova ovih zemalja da prihvate potvrde o produžetku roka važenja saobraćajne dozvole, a u dopisu je navedeno da su vozila, za koja su izdate potvrde i važeće registracione nalepnice, propisno registrovana u Srbiji.

Navedeno je i da su ta vozila tehnički pregledana, utvrđena njihova tehnička ispravnost, kao i da su osigurana od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima i da osiguranje važi do roka označenog na registracionoj nalepnici.

U MUP-u dodaju i da imajući u vidu odličnu saradnju dva ministarstva unutrašnjih poslova veruju da će taj problem, koji se pojavio u nekoliko sporadičnih slučajeva od 1. januara 2018. godine do danas, biti rešen i da će naši vozači moći nesmetano da učestvuju u saobraćaju na putevima u Mađarskoj.

Inače, MUP Crne Gore je, na napise u medijima da je slična situacija bila i prilikom ulaska u tu zemlju odgovorio da državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru uz ličnu kartu i vozačku dozvole, kao i uz prezentovanje potvrde o predaji dokumenata za registraciju motornog vozila, saopštila je Uprava policije MUP-a Crne Gore.

 

Podeli

Galib Gicic

Recent Posts

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

13 hours ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

1 day ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

1 day ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

1 day ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

1 day ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

1 day ago