Ekonomija

Ovo je prvi sistem u Srbiji iz Abu Dabi fonda

Novi Sad — Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine završilo je radove na dvonamenskom sistemu za navodnjavanje “Međa”.

Kako su naveli iz tog preduzeća ovo su prvi radovi u Vojvodini koji su finansirani iz programa izgradnje sistema za navodnjavanje iz Abu Dabi fonda.

Dvonamenski sistem “Međa” nalazi se u Opštini Žitište i obuhvata sistem kanala za odvodnjavanje na potezu od naselja Međa, patrolne staze na granici sa Rumunijom i granice sa katastarskom opštinom Srpski Itebej.

Radovi koji su izvedeni obuhvatali su uređenje kanalske mreže, čišćenje kanala, uređenje inspekcionih staza, mašinsko profilisanje kanala, izmuljenje i razastiranje i uredjenje zemljanih deponija.

Rekonstruisano je sedam propusta koji se nalaze na tri kanala i postavljene su četiri tipske cevaste ustave na bočnim kanalima, navodi se u saopštenju Voda Vojvodine.

Dodaje se da sada ti kanali mogu da snabdevaju vodom 762 hektara poljoprivrednih površina. Ukupna vrednost ovih radova je blizu 142.000 evra, a izvođač radova bilo je Vodoprivredno preduzeće “Srednji Banat” iz Zrenjanina.

IZVOR: BETA

Podeli