Politika

Erdogan pozvao Vučića na svečano otvaranje TANAP-a

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio je poziv turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana da 12. juna prisustvuje svečanom otvaranju gasovoda TANAP.

Predsednik Srbije i Erdogan saglasili su se da se odnosi dve zemlje uspešno razvijaju i da mogu biti još bolji.

Vučić je razgovarao telefonom sa turskim predsednikom Erdoganom, a u dugom i prijateljskom razgovoru razmotrili su ekonomske i političke odnose Srbije i Turske, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Oni su se saglasili da se odnosi uspešno razvijaju, ali i da zajedničkim naporima mogu da se postignu još bolji rezultati.

Predsednik Erdogan uputio je poziv Vučiću da 12. juna prisustvuje velikoj manifestaciji – svečanom otvaranju gasovoda TANAP, koja će se održati u gradu Eskišehiru.

Vučić je prihvatio poziv Erdogana i ponovo će boraviti u jednodnevnoj poseti Turskoj. Predsednik Vučić je zamolio predsednika Erdogana da podstakne i podrži turske investitore da ulažu u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Vučić je u Turskoj boravio pre samo nešto više od mesec dana 6. i 7. maja, kada ga je Erdogan lično dočekao na aerodromu u Istanbulu i time mu ukazao posebnu čast.

Tokom dvodnevne posete u Ankari je potpisano više sporazuma o saradnji između Srbije i Turske.

Vučić je tada rekao da je upravo turski lider najzaslužniji za “vrtoglavi uspon” saradnje dve zemlje i ukazao da je Turska “najveća sila” na Balkanu, kao i koliki značaj ima za našu zemlju.

Vučić je tada izjavio da je Erdogan pozvao sve investitore iz njegove zemlje da ulažu u Srbiju što je više moguće i da su te njegove reči ohrabrujuće, tako da očekujemo što više turskih investitora u Srbiji.

Erdogan je rekao da je cilj njegove zemlje razmena sa Srbijom vredna pet milijardi dolara, te poručio da će raditi i dalje na jačanju stabilnosti i mira na Balkanu, uprkos onima kojima to smeta.

Tokom posete Ankari srpske delegacije ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić istakao je značaj razvoja snažnih odnosa sa Turskom i u oblasti energetke.

Antić je rekao da Turska postaje jedno od ključnih gasnih čvorišta za snabedavnje pre svega jugoistočne Evrope.

Tada je najavljeno da će u narednih nekoliko nedelja biti pušten u rad gasovod TANAP, koji povezuje Kaspijski basen sa jugoistočnom Ervopom, kao i da se radi na razvoju projekta Turski tok, čime Turska postaje ključna tranzitna zemlja za gas.

“Preko Turske će se odvijati ozbiljni projekti koji će uticati na snabdevanje čitavog ovog dela Evrope, pogotovo Zapadnog Bakana”, rekao je tada Antić.

U Ankari je tada potpisan memorandum kojim se podiže nivo saradnje u oblasti gasa i obnovljive energije na viši nivo.

izvor: B92

Podeli