DruštvoVesti

U okviru akcije “Doniraj iftar”: U Novom Pazaru svaki dan se osigura 200 iftara za siromašne

NOVI PAZAR (AA) – Humanitarna organizacija “Svetionik” iz Novog Pazara i ovog ramazana, osmu godinu zaredom, sprovodi veliki humanitarni projekat “Ramazan je počeo, počni i ti” u okviru kojeg se realizuje i akcija “Doniraj iftar”.

U okviru ove akcije svakog dana obezbeđuje se više od 200 iftara za porodice slabijeg imovinskog stanja.

Ta organizacija uz pomoć donatora i volontera koji novac prikupljaju na štandu koji je postavljen na Gradskom šetalištu u Novom Pazaru, obezbeđuju obroke za sve Novopazarce koji nisu u mogućnosti da sebi i porodici osiguraju iftar.

“Iftari se spremaju u restoranu “Avlija” gde 100 osoba dolazi svakoga dana da iftari. Za 100 osoba iftar nosimo na kućnu adresu jer te osobe nisu u stanju da dođu do restorana što zbog starosti, bolesti ili imaju malu decu. Iftar za jednu osobu košta oko dva eura. Većinu sredstava prikupimo na štandu, a ostatak sredstava uplate donatori na naš žiro račun”, rekao je predsednik Humanitarne organizacije “Svetionik” iz Novog Pazara Mirza Aličković.

Aličković dodaje da se na iftare na dnevnom nivou utroši više od 400 eura, te da se iftari za siromašne građane često finansiraju i zahvaljujući sredstvima prijateljskih organizacija iz Republike Turske koji posebnu pažnju posvećuju siromašnima u Sandžaku.

U toku ramazana ova organizacija podeli i više stotina humanitarnih paketa sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu.

Za obolelu Sabahetu Amčević, samohranu majku bolesne dece, korisnicu pomoći Humanitarne organizacije “Svetionik” ovo je jedini obrok u toku dugog dnevnog posta. Sa svojom decom u restoranu iftari svake večeri, ono što od hrane preostane nosi kući za sufur.

“Ima svega, kuvana hrana, voće, mantije, ćevapi, pasulj, musaka, doneri, slatkiši i sokovi. Puno sam zadovoljna ovim iftarom. Hvala svima i “Svetioniku” i donatorima, da im Allah dž. š. ukabuli”, rekla je korisnica pomoći ove organizacije, Sabaheta Amčević.

Pored ekonomskog, ova akcija ima i društveni značaj. Iftare služe i do kuća korisnika odvoze volonteri, koji kasnije iftare i druže se sa korisnima.

Dok njena porodica iftari kući, volonterka Jasmina Arslanović odlučila je da se tokom Ramazana angažuje, te da od njnog rada korist vide drugi ljudi.

“Jedan od razloga zašto više volim ramazan je upravo organizacija iftara u restoranu “Avlija”. Moram da priznam da je osećaj izvanredan, ovde se okupi toliko porodica, ljudi i dece koji nisu u stanju da u mesecu Ramazanu priušte sebi iftar, ovo je nešto neprocenljivo i posebno”, rekla je volonterka Jasmina Arslanović.

Aleksandar Niciforovic

ANADOLU AGENCY: https://www.aa.com.tr/ba/balkan/u-okviru-akcije-doniraj-iftar-u-novom-pazaru-svaki-dan-se-osigura-200-iftara-za-siroma%C5%A1ne/1161385

 

Podeli