Italijanski pukovnik tvrdi: Na Kosovu sam dobio tumor

Pukovnik italijanskog Crvenog krsta Emeriko Marija La─Źeti izjavio za “Novosti” da mu je po povratku s Kosova dijagnostikovan “d┼żinovski tumor” na plu─çima.

Prema njegovim re─Źima, tumor je bio direktna posledica izlo┼żenosti joniziraju─çem zra─Źenju kojem je tamo bio izlo┼żen.

La─Źeti se sa Kosova u Rim vratio jula 1999. godine. On je sa svojom slu┼żbom imao zadatak da pomogne stanovni┼ítvu na KiM. Neretko je, kako ka┼że, udisao pra┼íinu i ─Źestice neposredno po bombardovanju.

Prema njegovim re─Źima, ve─ç u novembru su po─Źeli problemi sa disanjem, a krajem decembra potvr─Ĺeno je da ima d┼żinovski tumor. “Ve─ç 1. januara sam sme┼íten u bolnicu, a tri dana kasnije uzet je uzorak za biopsiju. Sti┼że dijagnoza najte┼że neoplazije – nehod┼żginov limfom”, pri─Źa La─Źeti za “Novosti”.

Ve─ç 13. januara masa mu je zatvorila sve funkcije na vratu i po─Źela da mu pritiska srce, a nakon biopsije po─Źeo je sa hemio i radio terapijama, na koje je pukovnik dobro reagovao, te se masa smanjila za 95 odsto.

“Ostalo je pet odsto tumora i sada sam pod stalnom kontrolom, jer je u tumoru prona─Ĺena masa doslovno ‘okrugla keramika’, posledica radijacije i visokih temperatura koje se razvijaju pri eksploziji projektila osiroma┼íenog uranijuma koji, zna se pripada nuklearnoj tehnologiji”, ka┼że pukovnik La─Źeti.

On dodaje da veliki problem ima sa kostima, da ima protezu umesto jednog kuka, a da ima problema i sa laktovima i ramenima. “Mo┼żda ─çu morati da operi┼íem i drugi kuk i ugradim protezu”, rekao je La─Źeti.

Posle duge pravosudne bitke, Sud u Rimu je 2009. godine priznao La─Źetiju status “┼żrtve du┼żnosti”, a kao uzrok je navedena izlo┼żenost joniziraju─çem zra─Źenju, dok je delimi─Źnu od┼ítetu dobio tek 2012. godine.

Sa zahtevima mnogih drugih obolelih vojnika ili porodica ┼żrtava, nije i┼ílo glatko, pi┼íu “Novosti”. Osniva─Ź Vojne opservatorije Domeniko Le─Ĺero, objavio je jo┼í 24. marta 2009. godine da je tada bilo 2.558 obolelih italijanskih vojnika zbog izlo┼żenosti osiroma┼íenom uranijumu i da je preminulo njih 171.

Tek posle vi┼íe od devet godina od bombarodvanja na KiM i javnih protesta, ┼żalbi sudovima i rezultata tada ustanovljene komisije za istragu, dodeljeno je prvih 30 miliona evra za obe┼íte─çenje ┼żrtvama osiroma┼íenog uranijuma.

Prema poslednjim podacima, od 1999. godine do sada je preminulo vi┼íe od 359, a obolelo vi┼íe od 4.000 italijanskih vojnika koji su bili izlo┼żeni dejstvu osiroma┼íenog uranijuma, a me─Ĺu njima je veliki broj onih koji su bili na Kosovu.

Kaplar ─Éuzepe de Bjazi (41) najnovija je ┼żrtva kancera u redovma italijanske vojske, od kojeg je oboleo jer je bio izla┼żen dejstvu osiroma┼íenog uranijuma. De Bjazi je boravio u Bosni i Hercegovini (1999), na Kosovu (2003), u Avganistanu (2010) i u Libanu (2012), navode “Novosti”.

IZVOR: TANJUG

Podeli