Categories: Ekonomija

NBS: Privrednicima otvaranje računa bez papira

Privrednici nisu dužni da potrebnu dokumentaciju za otvaranje računa u banci dostavljaju u papirnom obliku, podsetila je Narodna banka Srbije.

Kako je navedeno iz NBS, privrednici to mogu da učine slanjem dokumenata banci u elektronskoj formi.

Povodom pojedinih napisa u medijima da banke insistiraju da im privredni subjekti prilikom otvaranja računa dostavljaju rešenje o registraciji u papiru i overeno pečatom registratora, iz NBS poručuju da je na bankama da iskoriste opcije koje im nude propisi NBS, čime će olakšati proceduru otvaranja računa pravnim licima i preduzetnicima, kako u interesu korisnika, tako i u interesu veće konkurentnosti banaka na tržištu.

“Odlukom o bližim uslovima i načinu otvaranja, vodjenja i gašenja tekućih računa, koja je na snazi još od 2015. godine, jasno je propisano da pravna lica i preduzetnici ne moraju dostaviti banci rešenje o upisu u registar, ako im je banka u predugovornoj fazi pružila informaciju da će potrebne podatke preuzeti u elektronskoj formi od organizacije nadležne za vodjenje registra privrednih subjekata”, navodi se u saopštenju NBS.

Pored toga, pravna lica i preduzetnici koji banci dostavljaju rešenje o upisu u registar, nisu dužni da to rešenje dostave u papirnom obliku, već ovo rešenje svakako mogu dostaviti banci i u formi elektronskog dokumenta, ističu iz NBS.

Takođe, u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, potrebni podaci se mogu pribaviti i iz drugog odgovarajućeg dokumenta Agencije za privredne registre (bilo u papiru ili u elektronskoj formi) koji klijent dostavi banci, kao i neposrednim uvidom u registar privrednih subjekata koji vodi APR na svojoj internet stranici.

NBS nastoji da svojim propisima podrži i podstakne korišćenje savremenih tehnologija kod usluga koje pružaju finansijske institucije, pre svega imajući u vidu potrebe korisnika finansijskih usluga i zahteve 21. veka da se usluga pruži kvalitetno i na što jednostavniji, brži i efikasniji način, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug

Podeli

Sajma Drazanin

Recent Posts

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

8 hours ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

21 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

21 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

21 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

1 day ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

1 day ago