Društvo

Frankfurtske donose nove detalje hapšenja Zukorlićevog saradnika

Sandžački klan, kako nazivaju akciju nemačke policije u kojoj je uhapšeno više lica iz Sandžaka a među kojima su Ferhan Sejdović (53) i njegov sin Murat (29) vlasnici hotela “Sej Sandžak” u Majntalu i građevinske firme u kojoj je radilo mnogo ljudi na crno, pišu Frankfurtske “Vesti” u opširnom tekstu posvećenom hapšenju finansijera i saradnika Muamera Zukorlića.

Kako je za “Vesti” izjavio Mihael Bernda, predstavnik za štampu carinske službe u Gisenu, pokrajna Hesen, prvo je uhapšeno četvoro glavnoosumnjičenih.

“Oni su, prema našim saznanjima, u rodjačkim vezama, a uhapšeni su u njihovoj kući u obližnjoj Gete strase u Majntalu. Potom smo ušli u njihov hotel Sej Sandžak gde su mahom smešteni radnici koji su radili za njihovu gradjevinsku firmu” – kazao je za “Vesti” Bernd.

On objašnjava da je akcija izvedena zbog sumnje da je ova porodica u svojoj firmi zapošljavala radnike na crno, te nisu poštovane minimalne radne satnice, a radnicima nisu uplaćivani doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje.

“Medju osumnjičenima je dosta onih koji imaju “studentski status”, a kao dokaz podneli su potvrde Univerziteta iz Novog Pazara. Mi znamo da su te vize samo pokriće za dolazak u Nemačku, gde nisu studirali, već radili na crno na brojnim gradilištima” – kaže Bernd.

Kao što su pisale “Vesti”, oko 1000 policajaca i carinika su u pokrajnama Hesen, Bajern i Bremen sproveli akciju protiv radnika zaposlenih na crno.

Reporteri “Vesti” su pokušali da razgovaraju sa nekoliko gostiju hotela, poreklom iz Srbije i BiH, koji su zbunjeni stajali ispred objekta, okruženi sa desetak policajaca. Medjutim to policija nije dozvolila.

“Probudili su nas oko četiri sata ujutro. Ulazili su nam u sobe i naredili da svi sidjemo u lobi hotela. Ne znamo šta se dešava niti smo išta krivi, gledamo svoja posla i trudimo se da zaradimo koru hleba – uspeo je da nam kaže jedan iz grupe radnika koje je zatakao reporter “Vesti”.

Inače, u saopštenju carine u Gisenu, naglašava se da su radnici, mahom iz BiH i Srbije, u saradnji sa kriminalnim bandama “krijumčareni” putem nekoliko gradjevinskih firmi prijavljenih u republici Sloveniji. Većina su bili smešteni u hotelu Sej Sandžak, u Majntalu, a prilikom racije ispostavilo se da čak ni osoblje hotela nema uredne boravišne i radne papire.

KEŠ U KAUČU

Prilikom pretresa hotela familije Sejdović u Majntalu, ali i 54 druga objekta u Majntalu i okolini, pronadjen je sakriveni novac. Tako su u jednom od stanova u kauču carinici našli sakrivenih 120.000 evra, kao i dva komada vatrenog oružja. Ukupno je prilikom ovih pretresa zaplenjeno 160.000 evra u kešu.

 

Podeli