Društvo

Mediji o hapšenju Zukorlićevog finansijera

Ferhan Sejdović (53) sa pasošem BIH i njegov sin Murat (29) uhapšeni su u velikoj policijskoj akciji u Njemačkoj javljaju frankfurtske “Vesti”. Kako pišu ove novine, Ferhan i njegov sin vlasnici su hotela “Sej Sandžak” u mestu Majntal kod Frankfurta. ali i građevinske firme koja je zapošljavala 250 radnika.

“Vesti” navode, da je u akciji policije uhapšeno 10 osoba, a da bi taj broj mogao da bude i veći, tvrdeći da su osobe iz Sandžaka u Srbiji sa pasošima iz BiH. Pored Sejdovića, pišu “Vesti”, uhapšen je i njihov rođak star 40 godina kao i jedan državljanin Srbije 37 godina. U saopštenju policije se navodi da su hapšenje, zbog velikog rizika izveli “pripadnici specijalnih snaga policije”.

Reporter “Vesti” koji je cio dan bio na licu mesta, piše da su na svim prilazima hotelu “Sej Sandžak” stajala poprečena policijska vozila koja su svima blokirala prilaz osim lokalnom stanovništvu. On navodi, da ih je policija nakon legitimisanja propustila i tvrdi da je cio hotel bio blokiran i opkoljen jakim policijskim snagama. Pored vozila, policija je razapela i šatore gdje je obavljala detaljnu kontrolu lica gostiju tog hotela i najavljuje više detalja o ovom slučaju u narednom broju.

Brojni nemački mediji izvestili su o hapšenju Sejdovića. Televizija HR je značajnu pažnju u  informativnom program posvetila ovom događaju.

Oko 1000 carinskih policajaca su u nekoliko pokrajina Nemačke pokrenuli poduhvat protiv rada na crno. Radi se o utaji poreza od nekoliko miliona eura, navodi ova televizija.

Teško naoružani policajci specijalnih grupa su u rano jutro ušli u zgradu i šokirali stanovnike.

“Čula sam vrisku i lupnjavu. Od jednom je prestalo. Ali, jutros kada je moj muž izašao iz kuće  javio mi je da se ne prepadnem kad izađem sa decom vani, jer je sve puno policije”, kaže komšinica Marion Faro.

Glavni likovi su oni koji rukovode ilegalnom mrežom od “nestvarnih” firmi i švercuju radnike iz južno-istočne Evrope za Nemacku i ilegalno dobiju radne dozvole i dozvole za prebivalište.

“Ti ljudi ne smeju biti nekažnjeni, jer se radi o milionima koliko smo čuli. Dok radnici sigurno nisu dobili tako dobre plate za taj posao koji su radili”, kaže još jedan od komšija nemačkoj televiziji.

Vođa  i još tri člana bande su uhapšeni. Preko 1000 policajaca je bilo na dužnosti, kaže u prilogu nemačka reporterka.

“Mi imamo u okolini Frankfurta veliki problem sa radom na crno i taj problem se povećava. Potrebne su bile velike snage da bi se situacija držala pod kontrolom i da bi smo osigurali objekte i ulice”, rekao je policajac Michael Bender.

Ovaj Hotel u Bischofsheim pripada tom klanu (bandi). Ovde je većina radnika smeštena.

Hotel je nazvan po srpskoj provinciji Sandžak, domomovini  54 godišnjeg  šefa klana Ferhana.

U srpskim medijama je Frehan slavljen kao dobročinitelj, koji je u Nemačkoj uspeo i sada pomaže svojim zemljacima. U sustini uživa u statusu poznate ličnosti.

Upitan za svoje bauštele, on kaže, da ima svuda svoje ljude, al da ih kontroliše i da svi pripadaju njegovoj porodici.

Glavni štab njegove firme u Frankfurtu  je takođe pretražen i čitav kamion pun dokumenata i kompjutera su kao dokazi osigurani. Njegova firma je upletena u fiktivne obračune, u visini nekoliko million,a sa podugovoračima po čitavoj Nemačkoj.

Ukupno je uhapšeno 4 glavne osove i 10 radnika,  a obavljeno je 120  istraživanja zbog ilegalnog boravka, uzeta su 2 pištolja i oko 160.000 eura konfiskovano – stoji u tv prilogu nemačkih medija.

Na youtube dostupno je desetak emisija televizije bliske Muameru Zukorliću (TV Sandžak) koje su ranije snimane u Nemačkoj, a u kojima je uhapšeni predstavljen u najlepšem svetlu. Neke od njih koristili su za ilustraciju i nemački mediji.

I u Srbiji su brojni mediji pisali o hapšenju Sandžaklija. Posebno se ovom temom bave lokalni portali. Jedan od njih kao udarnu vest donosi tekst – “Pao” Zukorlićev saradnik: Ferhan Sejdović uhapšen u Njemačkoj.

Podeli