PolitikaVesti

Melajac: Zaustaviti uništavanje simbola čaršije

Predsednik Foruma mladih Sandžačke demokratske partije Vahidin Melajac osudio je način rekonstrukcije Arap džamije,  kojom se, kako kaže, briše istorija grada, a zarad ekonomske dobiti pojedinaca. On je izrazio zabrinutost, jer se ne zna projekat po kojem se džamija radi.

“Svedoci smo prethodnih dana žestoke kampanje medija i ljudi bliskih Muameru Zukorliću protiv svih koji se protive ovakom vidu rekonstrukcije i restauracije Arap dzamije.

Jedina želja građana Novog Pazara jeste da saznaju na koji način, na osnovu kakvog projekta će se obnoviti jedan od glavnih simbola našeg grada, pošto je svima poznato  koliko su inače rigorozne procedure u ovakvim slučajevima”, rekao je Melajac.

Melajac je prokomentarisao i plan da se prostor oko i ispod džamije iskoristi za izgradnju komercijalnih objekata.

“Do građana Novog Pazara već danima dolaze razne informacije da se na prostoru oko i ispod Arap džamije planira izgradnja komercijalnog sadržaja.  Do današnjeg dana mi nemamo demant sa njihove strane na takve tvrdnje“, kaže Melajac, dodajući da je zabrinutost  utoliko veća, kada se uzme u obzir način na koji je izvršena rekonstrukcija sličnih objekata u bližoj i daljoj prošlosti.

“Setimo se  rekonstrukcije Fakulteta za islamske studije, gde se danas umesto prostorija za verski i obrazovni odgoj naše omladine, nalaze stotine i stotine kvadratnih metara prostora za raznorazne kafiće, banket sale i slično.

Navešću takođe primer Altun Alem džamije, bisera islamske arhitekture gde se ni najmanje nije vodilo računa o autentičnosti delova džamije koji su zamenjeni. Tako su se vrata neprocenjive istorijske vrednosti stara ko zna koliko godina bacaju na smetlište i samo zahvaljujući dobrim ljudima ona se danas čuvaju u jednom etno restoranu. Ovo što su oni dosad radili niti je restauracija, niti je rekonstrukcija, ovo je klasični primer novogradnje“, dodaje Melajac.

On kaže da niko nije protiv rekonstrukcije novopazarskih džamija, već da se bore  da se  kulturno-istorijskom blagu Novog Pazara ne  menja izgled zarad nečijih ekonomskih interesa.

“Gospodo, vi nemate monopol i isključivo pravo nad bošnjastvom i nad islamom, iako se već godinama tako ponašate.Prvi ja sebe smatram ponosnim Bošnjakom i pre svega muslimanom i osećam potrebu i osećam se pozvanim da podignem glas protiv ovakvog vašeg delovanja”, rekao je Melajac.

Melajac dodaje da džamija treba da zadrži stari sjaj.

“Žalosno je što u toku svetog meseca Ramazana moramo da govorimo o ovim stvarima, ali nažalost drugog izbora nemamo. Budno ćemo pratiti svaki dalji korak vezan za restauraciju Arap džamije, sa jedinom željom, da ona vrati stari sjaj. Po tom pitanju nećemo pristati ni na kakve kompromise.

“Želim da istaknem žaljenje zbog ponašanja nemalog broja naših sugrađana, komšija, poznanika, vernika koji su sve nas koji drugačije razmišljamo, koji na jedan civilizovan način predstavljamo naše stavove prozvali nevernicima, munaficima, kockarima i raznim drugim imenima. Možda su u pravu, neka im bude, ali kažem im da smo vernici za toliko da znamo da samo Allah dz.š. zna ko je kakav vernik, kakav mu je nijet i nama je to dovoljno“, rekao je Melajac na kraju.

 

Podeli